Kodėl „Taupkasė" apdraudžia tik 30% indėlių, o 70% indėlio vertina kaip pajų?

Sveiki. Kodėl „Taupkasė" apdraudžia tik 30% indėlių, jei pasirenkami terminuotų indėlių pasiūlymai su aukštesnėmis palūkanomis. 70% indėlių įvertina kaip pajų ir tos dalies nedraudžia. Ar tai yra teisėta? Ačiū.

Irena
Atsakymai
Steponas Jurelė
Bankai.lt

Irena, dėkui už klausimą. Teoriškai teisėtas, kadangi Jums siūlomos ne indėlių pasiūlymas, o investicinės galimybės, kurių grąža yra didesnė. Jeigu rinktumėtės metų laikotarpio indėlį su 0,5% palūkanomis, tuomet draudimas iki 100 tūkst. eurų galiotų, tačiau dabar kaip suprantu renkatės visai kitą produktą. Jis yra teisėtas, tačiau apie tai papildomai pranešėme Lietuvos bankui, kuris buvo susisiekęs su Taupkase papildomam tyrimui. Artimiausiu metu pažadėjo pateikti mums išsamų atsakymą. Sėkmės!

+9Buvo naudinga
Vytautas Valvonis
Lietuvos bankas

Atsakydami į Jūsų paklausimą, pažymime, kad, pagal Taupkasės, kredito unijos, (toliau – kredito unija) Lietuvos banko Priežiūros tarnybai pateiktą informaciją, kredito unija iki 2016 m. gruodžio 30 d. priiminėjo terminuotuosius indėlius „PLIUS“, t. y. kredito unija siūlė dalį (30 proc., 50 proc. arba 70 proc.) kredito unijos nario turimų lėšų įnešti pagal terminuotąjį indėlio sutartį, o už kitą dalį (atitinkamai 30 proc., 50 proc. arba 70 proc.) lėšų įsigyti papildomų pajų. Nuo konkretaus pasirinkto varianto (70 proc., 50 proc. arba 30 proc. turimų lėšų bus skirta papildomam pajui įsigyti) priklausė terminuotojo indėlio palūkanų norma, t. y. kuo didesnė dalis lėšų skirta papildomom pajui įsigyti, tuo didesnė palūkanų norma taikoma terminuotajam indėliui. Kredito unijos nariai, kuriems toks pasiūlymas buvo nepriimtinas, galėjo įnešti visas lėšas pagal įprastą terminuotojo indėlio sutartį ir papildomų pajų neįsigyti. Tokiu atveju buvo taikomos mažesnės palūkanų normos nei terminuotojo indėlio „PLIUS“ atveju.

Kredito unija paaiškino, kad kredito unijos nariai terminuotojo indėlio „PLIUS“ sutartyje buvo informuojami apie tai, kad tik ta dalis lėšų, kurios įneštos pagal terminuotojo indėlio sutartį, yra draudžiamos Lietuvos Respublikos indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatyme nustatyta tvarka, o kitai daliai lėšų, už kurias įsigyti papildomi pajai, minėto įstatymo nuostatos netaikomos ir jos nėra draudžiamos.

Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, darytina išvada, kad kredito unijos siūlyto terminuotojo indėlio „PLIUS“ sąlygos, nustatančios reikalavimą įsigyti papildomą pajų, neprieštaravo teisės aktų nuostatoms.

+3Buvo naudinga
Rašyti atsakymą
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų