Kredito unijai „Vilniaus kreditas” už nuolatinius pažeidimus paskirtas laikinasis atstovas

2016-06-01
Lietuvos bankas
Lietuvos banko valdyba nustatė, kad „Vilniaus kreditas“ nevykdė kapitalo pakankamumo ir didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui normatyvų

Atrodo, kad Lietuvos banko kantrybė baigėsi. Nustačiusi, kad kredito unija „Vilniaus kreditas“ nevykdė kapitalo pakankamumo ir didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui normatyvų, Lietuvos banko valdyba šios kredito unijos veiklai prižiūrėti iki 2016 m. rugsėjo 30 d. paskyrė laikinąjį atstovą. Jo sutikimą unija turės gauti norėdama priimti reikšmingus sprendimus.

Įdomūs veiksmai unijoje vyksta jau nuo 2015 m. gruodžio mėn.:

Kad kažkas vyksta ne taip su kredito unija „Vilniaus kreditas” buvo galima nuspėti ir iš darbuotojų mažėjimo šioje unijoje. Bankai.lt pastebėjo, jog praėjusių 2015 metų gruodį unijoje dirbo apie 40 darbuotojų ir nuo to laiko iki dabar kas mėnesį jų mažėjo ir gegužės gale buvo likę tik 18 darbuotojų (Sodros duomenimis).

Tokią teisės aktuose numatytą poveikio priemonę Lietuvos banko valdyba didžiausiai šalyje kredito unijai „Vilniaus kreditas“ pritaikė atsižvelgdama į tai, kad ji neįvykdė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktoriaus duoto nurodymo iki 2016 m. kovo 31 d. užtikrinti kapitalo pakankamumo ir didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui normatyvų vykdymą.

Nors kredito unija yra gavusi finansinę paramą ir dabar vykdo veiklos riziką ribojančius reikalavimus, tačiau Lietuvos banko kredito unijoms nustatytų normatyvų dydžiai yra priartėję prie minimalių reikalaujamų. Atsižvelgiant į tai, kad su veiklos riziką ribojančių reikalavimų nevykdymu ši kredito unija susiduria ne pirmą kartą ir kad dar visai neseniai jos turtas buvo mažesnis už įsipareigojimus, nuspręsta, jog yra tikslinga nustatyti kredito unijos vadovų sprendimų priėmimo kontrolę, kuri padėtų kredito unijai išvengti reikšmingos rizikos prisiėmimo.

Ši kredito unija ne pirmą kartą pažeidžia saugią ir patikimą kredito unijų veiklą reglamentuojančius teisės aktus. Už jų pažeidimus ir Lietuvos banko duotų nurodymų nevykdymą kredito unijai jau daug kartų yra taikytos poveikio priemones.

Lietuvos banko valdybos nutarimas įsigalioja 2016 m. birželio 1 d.

Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų