Sveiki, šiuo metu yra situacija, kuomet bankai minusinį Euribor prilygina 0, riziką įvertina taikant 5% (krizės metu) palūkanas. Ar įmanoma sutartyje su banku nustatyti, sakykime, lubas Euriborui 7%, kuomet pakilus aukščiau būtų prilyginta 7? Bankas turėtu neprieštarauti pats riziką vertindamas su 5%. Kitas klausimas, ar galite pasamprotauti, kokią ekonominę situaciją turi susidaryti, kad euribor pakiltų virš 7 %? Kokią įtaką turėtų Britanijos pasitraukimas iš ES? Taip pat pokyčiai vedantys ES į krizę, iširimą, ar paties euro žlugimas?

Jonas
Atsakymai
Steponas Jurelė
Bankai.lt

Jonai, dėkui už klausimus. Lubų nustatymui bankai yra parengę palūkanų fiksavimą ilgam laikotarpiui, tad fiksuoti palūkanas 10 metų būtų tinkamas variantas. Dėl būsto paskolų EURIBOR lubų nustatymo esant kintamoms palūkanoms - manau, kad nebus įmanoma. Kandangi jeigu EURIBOR taptų 7% ar daugiau, bankui pinigų kaina taip pat išaugtų ir bankui paskola taptų ne tokia pelninga, o bankas juk yra komercinė įstaiga ir nori uždirbti.

Dėl ateities sunku kažką konkrečiai komentuoti. EURIBOR dabar krenta dėl Europos centrinio banko vykdomos kiekybinio skatinimo politikos. Tad EURIBOR turėtų kilti tuomet, kai bankų sistema sugebės greitai įsisavinti pinigus, kuriuos ECB „įpūtė” į tarpbankinę rinką. Spekuliacijos dėl Britanijos pasitraukimo vienaip ar kitaip įtakos finansų, valiutų rinkas, ekonomiką. EURIBOR pokytis sunkiai prognozuojamas dalykas ir labai priklausys nuo kompleksinių tuo metu būsiančių faktorių.

+5Buvo naudinga
Rašyti atsakymą
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų