Sveiki. Esame paėmę būsto paskolą su kintamomis palūkamos 6 mėn. Tuo metu bankai sutartyse nurodydavo sąlygą, kad refinansavimo atveju mokama bauda (kai tuo tarpu išankstinio paskolos grąžinimo galimybė kitu būdu, t.y. nerefinansuojant, yra nemokama). Ar Lietuvos bankas nėra nieko pasisakęs apie tai, kad tokia sąlyga (taikyti baudą refinansavimo atveju) yra diskriminuojanti ir neturi būti taikoma net jei ir yra numatyta sutartyje? Ačiū.

Ingrida
Atsakymai
Steponas Jurelė
Bankai.lt

Ingrida, dėkui už klausimą. Remiantis sutarčių laisvės principu, Lietuvos banko nuomone, kredito davėjai su gavėjais turi teisę susitarti dėl abiem šalims priimtinų sąlygų, nustatant palūkanų apskaičiavimo būdą ir kitas sąlygas. Jeigu banko pozicija dėl pateiktų sąlygų norinčiam gauti kreditą asmeniui atrodo nepriimtina, ir susitarti dėl abiems pusėms priimtino sutarties nuostatų varianto nepavyks, tokios kredito sutarties pasirašyti vartotojas neprivalo.

+3Buvo naudinga
Ingrida

Steponai, ačiū už greitą atsakymą. Tačiau klausimas labiau susijęs su tuo, kad sutartis jau yra pasirašyta, kurioje numatyta sąlyga taikyti baudą refinansavimo atveju. Jei neklystu, Lietuvos bankas buvo pasisakęs apie tai, kad tokios sąlygos yra diskriminuojančios ir neturėtų būti taikomos netgi toms sutartims, kurios jau pasirašytos. Ar aš teisi dėl Lietuvos banko pasisakymo ar vis tik klystu..?

Buvo naudinga
Steponas Jurelė
Bankai.lt

Mano žiniomis Lietuvos bankas nebuvo pasisakęs dėl šio atvejo. Taip pat manau, kad tai įprasta banko sąlyga, kuri tiesiog nėra palanki banko klientams.

Buvo naudinga
Rašyti atsakymą
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų