Gal kas susidūrėte su nordea paskaičiuoto anuiteto akibrokštais?

Gal kas susidūrėte su nordea paskaičiuoto anuiteto akibrokštais? Paskaičiuota mokėtina kas mėnesį suma yra ne tokia, kokios tikimasi - t.y. ne tokia, kokia gaunama bet kurioje internetinėje skaičiuoklėje, arba kituose bankuose, pvz dnb. Taip pat ir naudojant excel funkcijas IPMT, PPMT, PMT. Konkrečiau, suma per didelė apie 0,5%. Per visą laikotarpį susidaro nemaža suma. Vadybininkas paaiškinti iš kur skirtumas ir kaip konkrečiai skaičiuojama negali, sako rašykite oficialų raštą bankui, bet vis tiek nieko nepasieksite. Gal žinote konkrečiai kokias formules naudoja nordea? Raštu dar nesikreipėme, bet kiek supratau iš bendravimo jie jas slepia ir neatskleidžia kitai pusei. Ir ar gina vartotoją šioje vietoje Lietuvos bankas? Ar turi nordea teisę susikurti savo pagerintą "anuitetą" ir dar įslaptinti formules? Anuiteto sąvokos lietuvos bankas berods nekontroliuoja, tai ką, po ta sąvoka galima pakišti bet ką ir vartotojas negali apsiginti?

Gediminas
Atsakymai
Tomas

Gediminai, ačiū už įdomų klausimą. Norėčiau pamatyti konkrečius skaičius, nes be jų sunku kažką komentuoti, o pusės procento skirtumas atrodo didelis. Pasidalinsiu keliais pastebėjimais/variantais: * Nordea taiko pajamų pervedimo sąlygą. Jos nesilaikant didina maržą. Gali būti, kad informaciniame lape pateikti skaičiavimai su ta padidinta marža. Bet šitu atveju kalba tikriausiai eitų apie vieną, o ne pusę procento; * Nordea, o ir kai kurie kiti bankai yra nusimatę, kad laiko, jog metai trunka ne 365/366, o 360 dienų (tai numatyta sutarties bendrojoj daly). Dėl to palūkanos automatiškai gaunasi didesnės. 365/360*Jūsų palūkanų norma. Pabandykit excel perskaičiuoti mokėtiną sumą su šita korekcija - ar nesigauna panašus skaičius, kaip banko suskaičiuotas? * Dar gali būti niuansų su mėnesiais, jei tarkim paskola realiai paimta 24 metams ir 11 mėnesių, gausis kitokia suma nei 25 metams, ką tikriausiai skaičiuojat Excelyje. Jūs užsiminėt, kad skiriasi nuo dnb skaičiavimo, todėl įtariu, kad čia 2 variantas (dnb savo skaičiavimuose berods nenaudoja 360 d.), bet dar patikrinkit ir parašykit - tai gali būti įdomu ir kitiems mūsų lankytojams.

+7Buvo naudinga
Gediminas

Taip, tai bus antras variantas, sutartyje rašoma, kad metuose yra 360 dienų, o ir vadybininkas apie tai užsiminė. Visgi vis tiek pilnai neaišku kaip gaunami skaičiai, kokios naudojamos formulės, gal jums tai žinoma? Anuiteto formulėje paprastai naudojami mėnesiai, ne dienos, nes ir įmoka mokama kas mėnesį. Aš pateikiu "normalų" pavyzdį, kurį naudoja visos skaičiuoklės ir kokio aišku tikisi būsimi klientai. Bendra įmoka kas mėnesį (excel funkcija anuitetui): -pmt(0.02/12,300,50000) = 211.93. Paaiškinimas: anuiteto mėnesinė įmoka imant 50000 dydžio, 2% metinių palūkanų paskolą 25 metų terminui. O kaipgi atrodytų nordea formulė? Padauginus iš santykio 365/360 taip pat nesigauna norimas skaičius, gaunasi gerokai per daug. Konkretesnių skaičių dėl suprantamų priežasčių pateikti nenorėčiau :). Bet skaičiai tiesiog yra kitokie nei bet kurioje internetinėje skaičiuoklėje, kad ir https://www.bankai.lt/paskolos/busto-paskolos-skaiciuokle. Patikslinu, kad mėnesinė įmoka gaunasi didesnė 0,5%, o ne palūkanos didesnės 0,5 proc. punktu. Palūkanos didesnės apie 0,05 proc. punkto. Bet kuriuo atveju išvada - reikia atsargiai vertinti nordea palūkanų pasiūlymus, nes jie yra blogesni negu "normaliai" skaičiuojančių bankų apie 0,05 proc punkto.

+1Buvo naudinga
Steponas Jurelė
Bankai.lt

Gediminai, dėkui už klausimą. Na, čia ne tik Nordea taip taiko, bet ir kiti bankai skirtingai skaičiuoja nei bazinės formulės. Iš tiesų įdomi tema, atsakyti konkrečiai šiuo metu negaliu, bet pažadu paklausime visų bankų ir pateiksime informaciją viešai. Pranešime asmenine žinute, jeigu gausite daugiau informacijos - pasidalinkite po šia žinute.

+4Buvo naudinga
Jonas

Laiko praėjo gana daug, bet galbūt kas nors turite išsamesnį atsakymą? Man taip pat visuose pasiūlymuose mėnesinės įmokos dydis, kaip ir buvo minėta, gaunasi ~0,4-0,6% didesnis nei skaičiuojant pagal viešą anuiteto formulę.

Buvo naudinga
Milda

Sveiki, gal kas aiskinotes su bankais del nekorektiskai taikomo anuiteto? Ka pavyko pasiekti? Taip pat susiduriau su seb nekorektiskai skaiciuojamu anuitetu. Imokos didesnes kas menesi po 0.55proc. Aciu

Buvo naudinga
Rašyti atsakymą
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų