Apie būsto pirkimą su paskola iš varžytinių

Sveiki, Ar bankai suteikia paskolą perkant būsta iš varžytinių? Ar varžytinių dalyvio mokestis (garantinis įnašas) yra užskaitomas kaip pradinis įnasas ar dalis jo? Ar varžytinėse parduodamo būsto vertės nustatytos ekspertizės aktų užtenka bankams paskolos suteikimui ar reikalingas įprastinis turto vertinimas, kuri atlieka bankui priimtini nepriklausomi turto vertintojai? Per kiek dienų laimėjus varžytines turi buti sumokėta pilna kaina? Vienur nurodoma, kad per 30d. po varžytinių pabaigos, kitur, kad per 30d. turi būti sudaryta pirkimo-pardavimo sutartis, o visa kaina sumoketa per 10d. po sutarties pasirašymo. Kaip yra iš tikrųjų? Ar realu lamėjus varžytines spėti per nurodyta laikotarpį gauti paskolą iš banko ir atsiskaityti su anstoliu? Per kiek laiko standartiškai gaunama būsto paskola?

Mindaugas
Atsakymai
Steponas Jurelė
Bankai.lt

Mindaugai, dėkui už klausimus. Pateiksiu atsakymus:

Ar bankai suteikia paskolą perkant būsta iš varžytinių?

Paprasčiausias būdas gauti būsto paskolą perkant būstą iš varžytinių, tai turėti nuosavą didelės vertės būstą, kurį galite įkeisti. Įkeisto turto vertė turėtų padengti norimo pirkti turto vertę. Kiti finansavimo galimi atvejai individualūs ir priklausys nuo pačio įkeitimo statuso, banko požiūrio į perkamą turtą, Jūsų finansinės situacijos ir kt. Kreipkitės į bankus individualiam turto ir Jūsų vertinimui.

Ar varžytinių dalyvio mokestis (garantinis įnašas) yra užskaitomas kaip pradinis įnasas ar dalis jo?

Priklausys nuo pačio finansavimo modelio. Tačiau dalyvio mokestis būtų įskaičiuotas į būsto kainą, o taip pat ir pradinio įnašo sumą.

Ar varžytinėse parduodamo būsto vertės nustatytos ekspertizės aktų užtenka bankams paskolos suteikimui ar reikalingas įprastinis turto vertinimas, kurį atlieka bankui priimtini nepriklausomi turto vertintojai?

Bus reikalinga daug papildomų dokumentų tam, kad bankas įsitikintų, kad perkamas būstas nėra dar kažkaip papildomai įkeistas ar suvaržytos jo disponavimo teisės. Taip pat bankui reikės jam priimtų vertintojų ataskaitų ir kitų standartinių dokumentų išduodant būsto paskolą.

Per kiek dienų laimėjus varžytines turi buti sumokėta pilna kaina? Vienur nurodoma, kad per 30d. po varžytinių pabaigos, kitur, kad per 30d. turi būti sudaryta pirkimo-pardavimo sutartis, o visa kaina sumoketa per 10d. po sutarties pasirašymo. Kaip yra iš tikrųjų?

Skaitykite kiekvieno atvejo dalyvavimo varžytinėse sutartį, čia išsamiai turi būti parašyta ir prisegtos sąlygos. Jeigu kyla klausimų - skambinkite anstoliui ir klauskite.

Ar realu lamėjus varžytines spėti per nurodyta laikotarpį gauti paskolą iš banko ir atsiskaityti su anstoliu?

Realu, jeigu nėra pašalinių trukdžių.

Per kiek laiko standartiškai gaunama būsto paskola?

Priklausomai nuo banko ir jo užimtumo, notarų ir kt. Įmanoma susisukti per 10-20 dienų.

Bazinė informacija dėl varžytinių ir paskolos:

Varžytines laimėjęs dalyvis privalo į varžytines organizavusio antstolio depozitinę sąskaitą sumokėti pinigų sumą, kuri lygi kainos, už kurią buvo parduotas turtas, ir varžytinių dalyvio mokesčio skirtumui:

per 10 dienų nuo varžytinių pabaigos - jeigu turto kaina yra mažesnė negu 3000 eurų;
per 20 dienų nuo varžytinių pabaigos - jeigu turto kaina yra nuo 3000 eurų iki 30000 eurų;
per 30 dienų nuo varžytinių pabaigos - jeigu turto kaina viršija 30000 eurų.

Dėl paskolos – jokių apribojimų nėra, tačiau pinigai už įsigytą turtą turi būti sumokėti laikantis terminų. Dėl papildomos informacijos galite kreiptis į varžytines organizuojantį antstolį.

Bendras komentaras:

Atvejų, kai buvo perkamas turtas iš varžytinių buvo nedaug, bet jų buvo. Praktikos ir atvejų analizės šioje dalyje trūksta. Dažniausiai ir patogiausiai pirkti turtą iš varžytinių yra grynais pinigais. Su paskola vis tik yra rizika ar bus perkamas turtas finansuojamas. Jeigu sužinotumėte daugiau įdomios informacijos ar susidursite su tuo, kas manote yra naudinga pasidalinti ir žinoti ateityje kitiems - prašome pasidalinti. Sėkmės!

+16Buvo naudinga
Rašyti atsakymą
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų