Kokios svaro, dolerio, kronos, zloto, rublio valiutų kursų ateities prognozės?

2016-11-24
Bankai.lt valiutų kursai
Svarbu teisingai pasirinkti geriausią kursą siūlantį banką ar keityklą (nuotr. Bankai.lt)

Lietuviai ir toliau masiškai vyksta į užsienio šalis padirbėti dėl ženkliai didesnių atlyginimų, o to pasekoje į Lietuvą plūsta daug užsienio valiutos, kurią, grįžę mūsų tautiečiai nori išsikeisti kuo palankesniu kursu. Būtent žmonėms, kurie dirba svetur, yra itin aktualu kils ar kris populiariausių valiutų kursai bei kur geriausiu kursu išsikeisti užsienio valiutą.

Pastaruoju metu pasaulio valiutų rinkas garsiausiai drebino BREXIT (Didžiosios Britanijos sprendimas dėl išstojimo iš Europos sąjungos), naftos kainų nestabilumas bei Donaldo Trumpo triumfas JAV prezidento rikimuose. Šie sprendimai labai įtakojo mums įdomiausių euro, Didžiosios Britanijos svaro, JAV dolerio, Norvegijos kronos, Rusijos rublio bei Lenkijos zloto valiutų kursus.

Taigi, kaip pasikeitė lietuviams aktualiausių valiutų kursai po finansų rinkas sukrėtusių įvykių, kuria linkme valiutų kursai judės toliau bei kiek sutaupytumėte teisingai pasirinkę kur keisti valiutą?

Didžiosios Britanijos svaras

Didžiojoje Britanijoje dirbantiems lietuviams dėl valiutos smukimo žemyn pastarieji metai buvo nuostolingi. Svaro kursas prieš eurą pirmus pusę metų švelniai krito bijant, kad Didžioji Britanija nubalsuos už pasitraukimą iš Europos sąjungos, o kitus pusę metų, t.y. nuo birželio 23 d. BREXIT sprendimo, jau smarkiai krito žemyn. Prieš metus 1 svaras kainavo 1,4235 euro, o šiandien 1 svaras tekainuoja 1,1666 euro. Jeigu skaičiuotumėm, kad Didžiojoje Britanijoje dirbantis lietuvis uždirba 2 000 svarų per mėnesį, tuomet eurais jis prarado 505 eurus, kadangi prieš metus gaudavo 2 847 eurus, o šiandien gauna viso labo 2 342 eurus.

Bankai.lt svaro grafikas
Paskutinių 6 mėnesių GBP/EUR valiutų kurso grafikas (Bankai.lt grafikas)

Norint sutaupyti keičiant svarus į eurus labai svarbu yra ir teisingai pasirinkti kur keisti valiutą. Tam, rekomenduojame pasinaudoti Bankai.lt valiutų skaičiuokle, kurioje matome, kad keičiant 2 000 svarų grynais, geriausią kursą siūlančiame banke gausite 2 313 eurų, o keičiant blogiausią kursą siūlančiame banke tik 2 233 eurų. Skirtumas didžiulis, tad vien tik pasirinkę geriausią valiutų kursą siūlantį banką, sutaupysite net 80 eurų.

JAV doleris

Lietuvoje antros populiariausios užsienio valiutos JAV dolerio kursas per paskutinį metų laikotarpį beveik nepasikeitė. Metus laiko JAV dolerio kursas prieš eurą svyravo ir matėsi dolerio kritimo tendencijos. Ryškiausiai dolerio kursas buvo įtakojamas kalbų dėl JAV Centrinio banko sprendimo dėl palūkanų normų kėlimo, naftos kainų svyravimų, BREXIT ir JAV prezidento rinkimų nežinomybės. Tačiau viso pasaulio nuostabai, didžiausią teigiamą įtaką JAV dolerio kilimui turėjo Donaldo Trumpo išrinkimas JAV prezidentu. Nuo tos dienos, kai D. Trumpas buvo išrintas prezidentu iki dabar, JAV dolerio kursas sustiprėjo nuo 0,9073 EUR iki 0,9432 EUR už 1 dolerį ribos. Jeigu pateikiant vaizdžiau, tai už turėtus 2000 JAV dolerių po 2 praėjusių savaičių, kai D. Trumpas yra prezidentas, nusipirktume 71,8 euru daugiau t.y. nebe 1814,6 EUR, o 1886,4 EUR. Tai reiškia, kad JAV dolerio vertė paaugo, o euro kursas krito žemyn.

Dolerio kursas
Paskutinių 6 mėnesių USD/EUR valiutų kursų grafikas (Bankai.lt grafikas)

Keičiant JAV dolerius grynais Lietuvoje, taip pat labai svarbu pasirinkti kur geriausiu kursu išsikeisite valiutą. Pagal Bankai.lt JAV dolerio kursų skaičiuoklę, kuri teikia naujausius duomenis iš visų Lietuvoje veikiančių bankų ir daugelio keityklų matome, kad pasirinkę geriausią kursą siūlantį banką už 2000 JAV dolerių gautumėte 1871,43 EUR, o pasirinkę prasčiausią kursą siūlantį banką viso labo tik 1828,15 EUR. Skirtumas tarp geriausią ir blogiausią kursą siūlančių net 43,28 EUR, tad pasitikrinti kur geriausias kursas yra verta.

Norvegijos krona

Norvegijoje dirbantys lietuviai gali džiūgauti dėl per pastaruosius metus stiprėjančio Norvegijos kronos kurso. Prie Norvegijos kronos kurso stiprėjimo didžiausia dalimi prisideda naftos kainos augimas. 2016 metų pradžioje 20 tūkst. Norvegijos kronų buvo vertos 2 062 eurų, o šiandien jau 2 206 eurų, tai yra 144 eurų prieaugis iš valiutų skirtumo.

Tinkamai pasirinkę palankiausią Norvegijos kronos kursą siūlantį banką, keisdami 20 tūkst. kronų galite gauti 56,85 eurais daugiau nei keisdami prasčiausią kronos kursą siūlantį banką. Tam, kad apskaičiuotumėte ir sužinotumėte geriausius Norvegijos kronos kursus siūlančius bankus Jums tereikia pasinaudoti Bankai.lt Norvegijos kronos valiutų skaičiuokle.

Lenkijos zlotas

Lietuviams Lenkijos zloto kursas yra aktualus ne vien dėl to, kad ten gyvena ir dirba nemažai lietuvių, tačiau dar ir dėl to, kad lietuviai gausiai rieda į Lenkiją apsipirkti. Lenkijos zloto vertė per pastaruosius metus nukrito nuo 0,2347 euro iki 0,2265 euro už 1 zlotą ribos. Tai reiškia, kad prieš metus 20 tūkst. lenkijos zlotų buvo verti 4 694 eurų, o šiuo metu tik 4 530 eurų.

Turėtų suklusti tie, kurie dažnai keičia eurus į zlotus bankuose ar valiutų keityklose. Pasinaudoję Bankai.lt Lenkijos zloto skaičiuokle, galite pamatyti skirtumą tarp geriausią ir blogiausią zloto kursą siūlančio banko. Pasirinkę geriausią kursą grynais siūlantį banką už 20 tūkst. zlotų galite gauti 4480,29 eurus, tačiau jeigu rinksitės blogiausią kursą siūlantį banką gausite tik 4374,64 eurus. Kaip matote, tereikia tik teisingai pasirinkti.

Rusijos rublis

Rusijos rubliui pastarieji metai buvo tikrai neblogi ir tai sietina su naftos kainos atsigavimu bei galima sakyti dirbtine Rusijos valdžios įtaka šalies ekonomikai. Rusijos valiuta yra penkta populiariausia valiuta tarp besidominčių valiutos keitimu Lietuvoje. Per metus rublio kursas pakilo nuo 0,0142 iki 0,0147 už vieną eurą ribos, tad išgyvenęs nuopolį šių metų vasarį, dabar atrodo gana neblogai. Tai yra, kad prieš metus 100 tūkst. rublių buvo verti 1420 eurų, o dabar 1470 eurų.

Žinoti kur geriausias rublio kursas yra tikrai neverta, nes keičiant 100 tūkst. rublių, pagal Bankai.lt rublio valiutų skaičiuoklę geriausią kursą siūlančioje keitykloje gausite 1415,63 eurus, o blogiausią kursą siūlančiame banke tik 1333,77 eurus. Skirtumas beveik 82 eurai.

Kaip matome, pastarieji metai valiutų rinkose buvo itin permainingi ir kiekviena valiuta išgyveno daug nuopolių bei pakilimų. Esame gana daug keliaujanti ir dirbanti svetur tauta, tad valiutų kursai keičiant valiutą bus ir toliau aktualūs. Rekomenduojame keičiant bet kurią valiutą pasitikrinti valiutų kursus Bankai.lt portale, pasinaudoti jų suteiktais naudingais įrankiais - valiutų skaičiuoklė, valiutų kursų analizės. Tai leis Jums sutaupyti vien tik žinant kur yra siūlomas geresnis valiutos keitimo kursas.

Atkreipkite dėmesį, kad pirkimo ir pardavimo kursai bankuose ir valiutų keityklose keičiasi labai dažnai. Bankai.lt portale jie atnaujinami kas 15 min., todėl čia užtikrinamas duomenų patikimumas. Aukščiau pateiktuose skaičiavimuose yra pateikti duomenys pagal tuo metu galiojusius kursus bankuose.

Prognozės dėl svaro, JAV dolerio, Norvegijos kronos, zloto, rublio kursų

Prognozuoti valiutų pokytį esant tokiai nestabiliai situacijai pasaulio finansų rinkose bei nuolat besikeičianti pasaulio politinė situacija, prognozes paverčia lyg loterija. Tad pabandykime bent šiek tiek nuspėti kiekvienos iš šių valiutos ateitį.

  • Didžiosios Britanijos svaro kursas lapkričio-gruodžio mėnesiais turėtų išlikti stabilus, o gal net šiek tiek stiprėti. Svaro kursas prieš eurą bus įtakojamas ir JAV dolerio kurso ir turėtų judėti panašia kryptimi. Visgi, ateityje Didžiosios Britanijos pasiruošimas ir išstojimas iš ES, tikėtina, kad dar kartą smogs svaro kurso vertei prieš eurą.
  • JAV dolerio kursas šiuo metu yra pakilime ir dar kurį laiką taip bus, bet natūraliai turės įvykti nemaža korekcija ir gruodžio-sausio mėnesį ir tikėtina, kad JAV dolerio kursas vis tik pasieks buvusią 0,92 euro už 1 dolerį ribą. Dar nematėme Donaldo Trumpo veiksmų, kurie manoma, kad gali iššaukti tam tikrus JAV dolerio svyravimus.
  • Norvegijos kronos kursas turėtų išlikti panašiame 9,1 kronų už 1 eurą lygyje. Šios valiutos kursas bus ir toliau smarkiai įtakojamas naftos kainos.
  • Lenkijos zloto stovykloje gali būti staigių kritimų ir pakilimų, tačiau iki metų lenkijos zloto kursas turėtų stiprėti.
  • Rusijos rublio kursas yra labiausiai neprognozuojama valiuta, tačiau tikėtina, kad valiuta bus įtakojama naftos kainų, o taip pat ir prezidento pasisakymų viešojoje erdvėje.
Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų