Dėl nemokumo atšaukta kredito unijos Centro taupomosios kasos licencija, teismo prašoma skelbti jos bankrotą

2018-01-16
Centro taupomoji kasa - bankrotas
Centro taupomoji kasa patyrė nuostolių, kuriems padengti nepakanka visų jos nuosavų lėšų

Lietuvos banko valdyba pripažino kredito uniją Centro taupomąją kasą nemokia ir visam laikui atšaukė jai išduotą kredito unijos licenciją, ji nebeturi teisės teikti finansinių paslaugų. Lietuvos bankas kreipsis į Vilniaus apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo šiai kredito unijai.

Sprendimas atšaukti veiklos licenciją ir kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo priimtas atsižvelgiant į Lietuvos banko paskirto laikinojo administratoriaus išvadą ir pasiūlymus dėl jos veiklos perspektyvų. Laikinasis administratorius Grant Thornton Baltic, UAB, nustatė, kad kredito unijos veikla nėra stabili ir patikima, todėl kyla reali grėsmė jos indėlininkams, kitų kreditorių ir klientų interesams. Centro taupomoji kasa nevykdo su kapitalu susijusių normatyvų – kapitalo pakankamumo, didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui ir didžiausios atvirosios pozicijos užsienio valiuta, o mažiausias kredito unijos kapitalas tapo neigiamas.

Atsižvelgus į tai, kad ir nuo 2018 m. sausio 1 d. pasikeitė teisinis reguliavimas, susijęs su mažiausio kredito unijos kapitalo ir veiklos riziką ribojančių normatyvų dydžiais ir jų skaičiavimu, laikinojo administratoriaus pateiktais 2018 m. sausio 2 d. duomenimis, kredito unijos Centro taupomosios kasos tvarus kapitalas sudarė 447,5 tūkst. Eur, nuostoliai – 1 031,7 tūkst. Eur, o kredito unijos perskaičiuotas kapitalas yra neigiamas – minus 564,2 tūkst. Eur.

Dėl to, kad Centro taupomoji kasa patyrė nuostolių, kuriems padengti nepakanka visų jos nuosavų lėšų, ji pažeidžia licencijos išdavimo reikalavimus, todėl kredito unija pripažinta nemokia ir atšaukta jos veiklos licencija.

Nuo 2015 m. Centro taupomajai kasai taikytos trys poveikio priemonės už teisės aktų pažeidimus ir duoti įvairūs rašytiniai nurodymai. 2017 m. gruodžio 8 d. Lietuvos bankas apribojo jos veiklą ir skyrė laikinąjį administratorių.

Pagal turto dydį 2017 m. ji buvo 22 kredito unija Lietuvoje ir vienijo 1,4 tūkst. narių.

Kredito unijos pripažinimas nemokia yra draudžiamasis įvykis, todėl jos indėlininkams, vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, bus išmokamos indėlių draudimo išmokos. Pagal teisės aktus, įvykus draudžiamajam įvykiui, kompensuojama 100 proc. indėlio sumos, neviršijančios 100 tūkst. Eur.

Kredito unijos Centro taupomosios kasos pajininkai papildomos informacijos unijoje gali teirautis telefonu Nr. (8 5) 268 3307.

Daugiau apie indėlių draudimą sužinosite VĮ „Indėlių ir investicijų draudimas“ interneto svetainėje (http://www.iidraudimas.lt) arba telefonu (8 5) 213 5657.

Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų