Dėl nemokumo atšaukta kredito unijos „Vilniaus kreditas“ licencija, teismo prašoma skelbti jos bankrotą

2017-11-10
Vilniaus kreditas
Unijos „Vilniaus kreditas” turtas sudarė 21,28 mln., o įsipareigojimai – 21,59 mln.

Lietuvos banko valdyba pripažino kredito uniją „Vilniaus kreditas“ nemokia ir visam laikui atšaukė jai išduotą kredito unijos licenciją, todėl ji neturi teisės teikti finansinių paslaugų. Lietuvos bankas kreipsis į Vilniaus apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo šiai kredito unijai.

Toks sprendimas priimtas todėl, kad kredito unijos turtas yra mažesnis už įsipareigojimus ir ji jau ilgą laiką nesilaiko svarbiausių su kapitalu susijusių normatyvų – kapitalo pakankamumo ir didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui. Juos vykdyti Lietuvos banko Priežiūros tarnyba įpareigojo kredito uniją 2017 m. gegužės mėn., kai paskyrė laikinąjį atstovą veiklos priežiūrai, tačiau šio įpareigojimo kredito unija neįgyvendino. Iš kredito unijos pateiktos ir Lietuvos banko turimos informacijos nėra pagrindo manyti, kad gali būti atkurta stabili ir patikima jos veikla. Nepavyko rasti ir potencialaus investuotojo, kuris padėtų išspręsti finansines problemas.

Kredito unijos „Vilniaus kreditas“ turto kokybės vertinimas atskleidė jos turto vertės korekcijos poreikį, dėl kurio išaugo nuostoliai ir atitinkamai sumažėjo perskaičiuotas kapitalas. Pagal kredito unijos 2017 m. rugsėjo 30 d. duomenis, jos turtas sudarė 21,28 mln., o įsipareigojimai – 21,59 mln., kredito unijos kapitalas – minus 0,38 mln. Eur, t. y. jos turtas tokio dydžio suma buvo mažesnis už įsipareigojimus. Kredito unija 2017 m. rugsėjo 30 d. buvo patyrusi 2,85 mln. Eur nuostolių, dėl kurių jos nuosavas kapitalas tapo neigiamas.

Pagal turto dydį tai yra devinta (iš 69) kredito unija Lietuvoje. Ji vienija daugiau nei 2 tūkst. narių.

Kredito unijos pripažinimas nemokia yra draudžiamasis įvykis, todėl jos indėlininkams bus išmokamos indėlių draudimo išmokos. Draudimo išmokos kredito unijos „Vilniaus kreditas“ indėlininkams bus mokamos ir apskaičiuojamos vadovaujantis galiojančiais teisės aktais. Pagal juos, įvykus draudžiamajam įvykiui, kompensuojama 100 proc. indėlio sumos, neviršijančios 100 tūkst. Eur. Išmoka klientui išmokama per 20 darbo dienų nuo draudžiamojo įvykio paskelbimo dienos (2017 m. lapkričio 10 d.).

Kredito unijos „Vilniaus kreditas“ pajininkai papildomos informacijos unijoje gali teirautis telefonu Nr. 8-662-51200.

Daugiau apie indėlių draudimą sužinosite VĮ „Indėlių ir investicijų draudimas“ interneto svetainėje (http://www.iidraudimas.lt) arba telefonu (8 5) 213 5657.

Informaciją apie Lietuvos banko sprendimą galite sužinoti nemokama informacine telefono linija 8 800 50 500 ir interneto svetainėje (http://www.lb.lt).

Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų