Šiaulių bankas sugalvojo uždirbti iš bankrutavusio Ūkio banko nenaudojamų sąskaitų

2018-09-28
Šiaulių bankas
Šiaulių bankas taikys mokesčius nenaudojamoms Ūkio banko sąskaitoms

Po to, kai 2013 metais bankrutavo Ūkio bankas, Šiaulių bankas perėmė didžiąją dalį Ūkio banko įsipareigojimų, o taip pat perėmė ir visų buvusių Ūkio banko klientų sąskaitas. Taigi, jeigu buvote Ūkio banko klientas - automatiškai tapote ir Šiaulių banko klientu. Tačiau ar logiška, kad Šiaulių bankas, praėjus tiek metų, daugeliui nenaudotų ir pamirštų sąskaitų, įjungs mokesčius? Čia logikos mažai.

Taigi, atėjo 2018 metų rugsėjo 28 d. ir Šiaulių bankas lyg niekur nieko atsiunčia laišką:

„Gavote šį pranešimą, nes Šiaulių banke esate sudaręs (-iusi) Investicinių paslaugų teikimo sutartį ir turite banko sąskaitą, skirtą kasdienėms paslaugoms.

Norime Jus informuoti, kad pagal banko paslaugų įkainius, banko sąskaitoms yra taikomas sąskaitos tvarkymo mokestis, kuris Jūsų banko sąskaitai (-oms) bus pradėtas taikyti nuo 2018 m. gruodžio 1 dienos. Išsamiau su taikomu įkainiu galite susipažinti paspaudę šią nuorodą.”

Šiuo konkrečiu atveju, Ūkio banke buvo turėtos dvi sąskaitos (paskutinį kartą naudotos 2009 metais), t.y.: investicinių paslaugų ir banko sąskaita - iš viso 2 sąskaitos, kurios nenaudotos nuo 2009 metų.

Taigi, dar viena labai įdomi sąlyga, kurią aptinkame laiške, kuri sako, kad jeigu neateisi į banką ir neuždarysi sąskaitos iki gruodžio 1 d. (kuri jau nenaudojama 9 metus), tuomet įsijungs sąskaitos palaikymo mokesčiai ir visi kiti mokesčiai:

Klientams, kurie sutinka su naujais Banko paslaugų įkainiais, nereikia atlikti jokių veiksmų. Klientai, nesutinkantys su Paslaugų įkainių pakeitimais, turi teisę nutraukti sutartį (-is) pasirašytą (-as) su Banku, kaip tai reglamentuota Banko paslaugų teikimo bendrosiose taisyklėse, iki skelbiamų pokyčių įsigaliojimo dienos apie tai raštu informuodami Banką. Laikoma, kad klientas sutiko su skelbiamais pakeitimais, jeigu jis iki pakeitimų įsigaliojimo dienos Bankui nepraneša, kad su jais nesutinka.

Dabar pažvelkime į įkainius:

Šiaulių banko įkainiai
Šiaulių banko įkainiai

Pagal šio laiško turinį, kurį gavome iš Šiaulių banko, gaunasi taip, kad nenaudota sąskaita dabar kainuos 0,6 EUR/mėn., o norint ją uždaryti 3,6 EUR. Turint 2 sąskaitas, įkainis 1,2 EUR/mėn., o uždarymo mokestis 7,2 EUR?

- Gavome Šiaulių banko paaiškinimą (žr. žemiau), kad sąskaitoms, kurios veikia ilgiau nei 6 mėn. nebus taikomas uždarymo mokestis, o mėnesinis aptarnavimo mokestis taikomas tik vienai sąskaitai.

Šiuo konkrečiu atveju, nors ir buvo gautas laiškas, kad bus taikomas mokestis abejoms sąskaitoms, tačiau pasirodo, kad jis nebus taikomas, nes sąskaitomis nebuvo naudotasi. Tačiau lieka neaišku, kodėl buvo atsiųstas laiškas, kad bus taikomi mokesčiai būtent turimoms investicinei ir atsiskaitomajai sąskaitai?

Nenaudojamoms sąskaitoms mėnesinio mokesčio netaikys

Šiaulių banko atstovės paaiškinimas dėl mokesčių nenaudojamoms sąskaitoms:

0,6 EUR mokestis taikomas tik vienai banko sąskaitai, investicinei sąskaitai šis mokestis nėra taikomas. Taigi, jei turėjote banko ir investicines sąskaitas, Jums nuo 2018 m. gruodžio 1 d. būtų taikomas 0,6 EUR/mėn. mokestis turimai banko sąskaitai, jei ja aktyviai naudojatės. Tačiau sąskaitoms, kurios nėra aktyvios, tai yra, ilgiau nei 12 mėnesių nevykdomos jokios operacijos, Šiaulių bankas taiko išimtį ir neskaičiuoja sąskaitos tvarkymo mokesčio ir turi teisę (bet ne pareigą) tokią sąskaitą uždaryti. Taigi Jūsų atveju, neaktyvioms banko sąskaitoms net ir nuo gruodžio 1 d. mokestis nebūtų pradėtas skaičiuoti.

Rašote, kad abiem sąskaitoms būtų taikomas po 3,6 EUR uždarymo mokestis. Tai yra klaidinga informacija, nes toks mokestis taikomas tik tais atvejais, kai sąskaitos uždaromos ne vėliau nei 6 mėnesiai po atidarymo. Jūsų įklijuotoje įkainių iškarpoje matyti, kad prie šio įkainio yra nurodyta 2 išnaša, o joje paaiškinta: Mokestis netaikomas, jei Klientas turi Sąskaitą Banke ilgiau nei 6 mėnesius arba Sąskaita yra pagrindinė mokėjimo sąskaita (žr. XIV skyrių „Paslaugų planai“).

Akivaizdu, kad sąskaitą užsidaryti galite nemokamai užsukę į bet kurį Šiaulių banko skyrių arba prisijungę prie banko internetu sistemos, jei ja naudojatės.

Primename, kad Jūs Šiaulių banko klientu tapote po to, kai bankas perėmė dalį Ūkio banko teisių ir įsipareigojimų. Jums tapus Šiaulių banko klientu Jums pradėjo galioti viešai skelbiamos Šiaulių banko paslaugų teikimo bendrosiose taisyklės, kuriose numatytos sąlygos apie Banko teisę keisti įkainius ir kaip, kokiu būdu klientai apie tai yra informuojami. Jūsų minima laiško dalis apie sąlygų įsigaliojimą taip pat yra numatyta ir LR Mokėjimų įstatymo 15 str. 1 dalyje.


Tikėsimės, kad šis Šiaulių banko laiškas buvo tik klaida arba jie ištaisys šią klaidą, nes tokiam kiekiui klientų, kiek turėjo Ūkio bankas, taikyti bet kokius mokesčius yra tiesiog nesąžininga.

Pilnas Šiaulių banko pranešimas el. paštu klientams, kuris teigia, jog turimos sąskaitos bus apmokestintos:

Laba diena,

gavote šį pranešimą, nes Šiaulių banke esate sudaręs (-iusi) Investicinių paslaugų teikimo sutartį ir turite banko sąskaitą, skirtą kasdienėms paslaugoms.

Norime Jus informuoti, kad pagal banko paslaugų įkainius, banko sąskaitoms yra taikomas sąskaitos tvarkymo mokestis, kuris Jūsų banko sąskaitai (-oms) bus pradėtas taikyti nuo 2018 m. gruodžio 1 dienos. Išsamiau su taikomu įkainiu galite susipažinti paspaudę šią nuorodą.

Jei naudojatės ir kasdienėmis Šiaulių banko paslaugomis, rekomenduojame užsisakyti banko paslaugų planą ir taip sutaupyti. Paslaugų planą galite užsisakyti banko internetinės bankininkystės sistemoje „SB linija“ arba bet kuriame banko padalinyje.

Jei banke išskirtinai naudojatės tik investavimo paslaugomis, informuojame, kad prekiauti vertybiniais popieriais galite sudarę tik Investicinių paslaugų teikimo sutartį (banko sąskaita nėra privaloma). Norėdami užsidaryti banko sąskaitą ir nutraukti banko sąskaitos sutartį, galite pateikdami laisvos formos prašymą banko internetinės bankininkystės sistemoje „SB linija“ arba bet kuriame banko padalinyje.

Telefonas pasiteirauti 1813 (skambinant iš užsienio +370 37 301 337).

Jūsų
Šiaulių bankas

Klientams, kurie sutinka su naujais Banko paslaugų įkainiais, nereikia atlikti jokių veiksmų. Klientai, nesutinkantys su Paslaugų įkainių pakeitimais, turi teisę nutraukti sutartį (-is) pasirašytą (-as) su Banku, kaip tai reglamentuota Banko paslaugų teikimo bendrosiose taisyklėse, iki skelbiamų pokyčių įsigaliojimo dienos apie tai raštu informuodami Banką. Laikoma, kad klientas sutiko su skelbiamais pakeitimais, jeigu jis iki pakeitimų įsigaliojimo dienos Bankui nepraneša, kad su jais nesutinka.

Po aukščiau pateikto laiško gavimo, asmuo paklausė iš kur tos sąskaitos, kadangi nepamena, jog buvo Šiaulių banko klientu.

Štai Šiaulių banko atsakymas:

Atsakydami į paklausimą, informuojame, kad Jūsų sąskaitos į AB Šiaulių banką buvo perkeltos iš AB Ūkio banko.

Prašymą sąskaitai ir kitiems sandoriams uždaryti galite pateikti per "SB liniją", meniu juostoje pasirinkus: "Paraiškos ir prašymai" -> "Laisvos formos prašymas" arba atvykus į artimiausią Šiaulių banko padalinį.

Taip pat pažymime, kad sąskaita gali būti uždaroma, kai sąskaitos likutis yra nulinis ir nėra susidaręs įsiskolinimas, taip pat rekomenduojame susiformuoti 36mėn. sąskaitos išrašą. Jei išrašo nepageidaujate, tuomet laisvos formos prašyme būtina tai nurodyti.

Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų