Sveiki, norėčiau plačiau sužinoti apie banko maržą, tarkim bankas finansuoja būsto kreditą su 1,6% marža ir šiai dienai minusiniu euriboru, kas pusmetį persiskaičiuoja. Dėl kokiu priežasčių bankas galėtų pakeisti maržą? Ačiū už atsakymą.

Aidas
Atsakymai
Steponas Jurelė
Bankai.lt

Aidai, dėkui už klausimą. Viskas priklausys nuo sutarties, kurią pasirašysite. Sutartis bankai keičia priklausomai nuo situacijos rinkoje, nuolat įvesdami šiokius tokius saugiklius, tad turite skaityti sąlygas ir derėtis dėl ne itin palankių Jums momentų. Šiuo metu pvz. tam tikri bankai yra parengę sutartis kur Euriboras nesiskaičiuoja tol, kol jis yra minusinis, t.y. jeigu Jūs pasirašysite sutartį gali būti, kad marža bus 1,6% + 0 (o ne -0,094%), bankai taip apsidraudžia.

Senos sutartys, kurios buvo pasirašytos pagal formulę banko marža + EURIBOR ir lieka galioti (pagal Lietuvos banko išaiškinimą bankai neturi teisės keisti sąlygų). T.y. klientas Jūsų pateiktu atveju mokėtų 1,6% + (-0,094%) = 1,506%.

+5Buvo naudinga
Marius Jansonas
Nepriklausomi paskolų ekspertai

Laba diena, Aidai, jeigu detaliai analizuotumėte bankų sutartis, pamatytumėte, jog pakeisti banko maržą bankas gali dėl daugumos ir labai paprastų priežasčių - dėl banko kredito, draudimo įmokų vėlavimų, pasikeitusios šeimos finansinės padėties, dėl nekilnojamojo turo vertės sumažėjimo, dėl ilgalaikės finansavimo maržos padidėjimo (jeigu rinksitės banką, kuris taiko ne EURIBOR, o EBIFIN).. ir daugelio kitų priežasčių, kurios pateiktos banko sutartyse. Savo klientams visuomet patariame įvertinti visą kredito sutartį, o ne rinktis banką tik pagal banko maržą, nes ji, kaip rodo mūsų patirtis yra kintamas dydis, t.y. bankas ją gali padidinti, o Jūs galite susimažint.

+3Buvo naudinga
Rašyti atsakymą
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų