Kokia tvarka imama paskola norint pirkti sklypą?

Laba diena, Su vyru norėtume imti paskolą sklypo pirkimui, pradinį įnašą 20 proc. sklypo vertės jau turime. Sklypą radome mūsų norimoje gyvenvietėje, tinkamos paskirties, labai gera kaina ir geroje vietoje (t.y. mūsų svajonių sklypas, kurio kito tokio pačio galime ir neberasti), todėl nesinori ilgiau laukti, pakol susitaupysime didesnę sumą namo statybų pradžiai. Ar galimas toks sklypo pirkimas imant būsto paskolą? Nusipirkus sklypą, toliau taupytume namo statybos pradžiai. Ar kreipiantis į banką dėl paskolos sklypui jau reikia turėti norimo namo projektą ir darbų sąmatą? Ar bankas nustato terminus kiek laiko galime taupyti pradiniams namo statybos darbams, kuriuos jau galėtų atvykti įvertinti turto vertintojas, t.y. ar bankas griežtai nustato per kiek laiko turi būti pradėtas ir baigtas statyti namas?

Asta
Atsakymai
Marius Jansonas
Nepriklausomi paskolų ekspertai

Asta, sunku spręsti apie situaciją, nežinant aplinkybių, t.y. kokia yra planuojamo įsigyti sklypo vertė, kokiai sumai ją įvertintų vertintojai. Nežinant šių aplinkybių galiu pakomentuoti tik abstrakčiai. Jeigu nėra statybų leidimo ir namo projekto, bankai nefinansuoja 80 proc. sklypo vertės, maksimaliai gali finansuoti 50-60 proc. vertės. Didesnę dalį vertės galėtų finansuoti kredito unijos, bet jų taikomos palūkanos yra didesnės (4-5 proc.). Bankai šiuo metu statybų paskolas finansuoja už 1,6-2 proc. Jeigu įsigysite sklypą be statybų leidimo, tai įsipareigoti neprivalėsite, o jeigu imsite kaip statybų paskolą, tuomet per 24 mėn. turėsite įsipareigoti pastatyti ir 100 proc. priduoti namą.

+10Buvo naudinga
Rašyti atsakymą
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų