Gyventojai ir toliau mano, kad būsto kainos ir toliau didės

2016-10-18
Būsto kainos didės
2016 m. rugsėjį pusė (51 proc.) respondentų tikėjosi, kad būsto kainos per artimiausius dvylika mėnesių padidės (nuotr. Bankai.lt)

SEB banko būsto kainų lūkesčių rodiklis rodo, kad šių metų rugsėjį pusė (51 proc.) respondentų tikėjosi, kad būsto kainos per artimiausius dvylika mėnesių padidės, 12 proc., – kad sumažės, 26 proc., – kad nesikeis. Panaši gyventojų nuomonė vyrauja jau daugiau negu metus.

Prieš tris mėnesius, kad būsto kainos didės, irgi manė 51 proc., kad mažės, – 9 proc., kad bus tokios pat, – 28 proc. gyventojų. Panašūs gyventojų lūkesčiai, kai maždaug pusė tikisi būsto kainų kilimo, o maždaug dešimtadalis – kritimo, jau vyrauja ilgiau negu metus – nuo 2015 metų birželio.

„Būsto kainų kilimo lūkesčiai dera su būsto ir būsto paskolų rinkos augimu. Ir sandorių skaičius, ir būsto paskolų skaičius, ir vidutinė paskolos vertė pastaraisiais metais didėja. Vidutinės būsto kainos metinis pokytis panašus į vidutinį gyventojų pajamų pokytį“, - sako SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Registrų centro duomenimis, dažniausiai perkamų ir parduodamų senos statybos butų vidutinė kvadratinio metro kaina Vilniuje 2016 m. trečią ketvirtį, palyginti su 2015 m. vidurkiu, buvo 7,8 proc. didesnė, kituose keturiuose Lietuvos didmiesčiuose – 11,2 proc. didesnė. Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis darbo užmokestis antrą šių metų ketvirtį Vilniuje buvo didesnis 7,4 proc., kituose keturiuose didžiuosiuose miestuose – 8,7 proc. negu prieš metus.

Gyventojų apklausą apie būsto kainų lūkesčius Lietuvoje SEB banko užsakymu atliko bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų bendrovė „Baltijos tyrimai“ 2016 metų rugsėjo mėnesį. Iš viso apklausta 1 056 Lietuvos gyventojai, kurių amžius 15–74 metai, iš 119 vietovių. Tokios imties rezultatų paklaida neviršija 3 procentų.

Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų