Vis daugiau būsto paskolų yra išduodama vienam asmeniui - be sutuoktinių ar bendraskolių

SEB būsto paskolos
Daugiau kaip kas trečia (37 proc.) nauja būsto paskola pirmą šių metų pusmetį buvo suteikta vienam asmeniui (nuotr. Bankai.lt)

SEB banko duomenimis, daugiau kaip kas trečia (37 proc.) nauja būsto paskola pirmą šių metų pusmetį buvo suteikta vienam asmeniui, t.y. nedalyvaujant bendraskoliams. Statistika rodo, kad tokių paskolų dalis visame paskolų portfelyje pastaruosius keletą metų pamažu didėja.

„Paanalizavus statistiką, galima daryti prielaidą, kad pamažu įsidrąsina skolintis tie, kurie gyvena vieni. Tai daugiausia lemia socialiniai gyvenimo aspektai, pavyzdžiui, vėliau kuriamos šeimos. Viena vertus, kai skolinasi žmogus, kuris gyvena vienas, jo galimybės tarsi yra didesnės – visos pajamos tenka jam pačiam. Kita vertus, sprendimas rizikingesnis, nes galimybės grąžinti paskolą ateityje bent jau kurį laiką priklauso nuo vienintelio pajamų šaltinio“, – sako Julita Varanauskienė, SEB banko šeimos finansų ekspertė.

Šių metų SEB banko rodikliai rodo, kad sparčiausiai auga vyresnių, 30–40 metų gyventojų, paskolas imančių be bendraskolių, dalis, tuo tarpu jaunesnių žmonių, imančių paskolas tik savo vardu, dalis bendrame paskolų portfelyje sumažėjo.

Pasak J. Varanauskienės, kodėl sparčiau daugėjo vyresnių būsto paskolų gavėjų (be bendraskolių) dalis, nėra sunku paaiškinti.

„Tai yra ta amžiaus grupė, kuri turi stabilias pajamas, santaupų, o paskolos grąžinimo terminas dar ilgas. Šios amžiaus grupės žmonėms jau yra svarbu kaupti turtą ateičiai, išsaugoti jo vertę. Būstas – viena iš patraukliausių turto formų. Tuo tarpu jaunesni žmonės, matyt, stengiasi išlikti mobilūs, neprisirišti prie vienos konkrečios gyvenamosios vietos, neprisiimti ilgalaikių įsipareigojimų. Be to, jauniems ir dar po vieną sunkiau savarankiškai sukaupti reikiamą pradinę būsto paskolos įmoką – ir dėl gaunamų pajamų dydžio, ir dėl menkesnės motyvacijos taupyti“, – pastebi J. Varanauskienė.

Pirmą šių metų pusmetį SEB bankas iš viso suteikė trečdaliu daugiau būsto paskolų negu tuo pačiu laikotarpiu pernai – sudaryta beveik 3 800 naujų sutarčių (įskaitant ir paskolas, suteiktas su bendraskoliais), kurių vertė 160 mln. eurų.

Pirmą šių metų pusmetį vidutinė būsto paskolos, suteiktos vienam asmeniui, t. y. nedalyvaujant bendraskoliams, vertė buvo 39 tūkst. eurų ir per metus ji padidėjo beveik dešimtadaliu.

Tuo tarpu vidutinė būsto paskolos, suteikiamos kartu su bendraskoliais, vertė buvo kiek didesnė negu 41 tūkst. eurų ir per metus išliko panaši.

Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų