Nebebus spausdinami ir leidžiami į apyvartą nauji 500 eurų banknotai

2016-05-09
500 eur
Nuo gegužės 4 d. nuotraukiama 500 eurų banknotų gamyba ir leidimas į apyvartą (nuotr. Bankai.lt)

Nuo gegužės 4 d. nuotraukiama 500 eurų banknotų gamyba ir leidimas į apyvartą. Tačiau 500 eurų banknotai liks teisėta mokėjimo priemonė ir toliau bus naudojami atsiskaitymams.

„500 eurų banknotai ir toliau bus atsiskaitymo priemonė, tad jų turintiems gyventojams nerimauti tikrai nėra dėl ko. Be abejo, kasdieniams atsiskaitymams 500 eurų banknotas nėra dažnai naudojamas. Mūsų duomenimis, šių banknotų netgi daugiau grįžta į Lietuvos banką, nei yra išleidžiama. Tai reiškia, kad Lietuvoje cirkuliuoja kitose euro zonos šalyse išleisti šio nominalo banknotai“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Europos Centrinis Bankas ir euro zonos nacionaliniai centriniai bankai užtikrins pakankamą kitų nominalų eurų banknotų atsargą. 500 eurų banknotai nebebus leidžiami maždaug nuo 2018 m. pabaigos.

Tarp Lietuvos banko į apyvartą išleistų banknotų populiariausi yra 20 ir 50 eurų banknotai (atitinkamai 22 % ir 52 % visų išleistų banknotų pagal kiekį). 500 eurų banknotų emisija yra neigiama, t. y. į Lietuvos banką jų sugrįžta daugiau, nei yra išleidžiama. Per visą laikotarpį nuo euro įvedimo Lietuvos bankas išleido 559 tūkst. vnt. 500 eurų banknotų (279,5 mln. Eur), o atgal sugrįžo 848 tūkst. vnt. (424 mln. Eur).

Kaip ir kitų nominalų eurų banknotai, 500 eurų banknotai savo vertės niekada nepraras. Eurosistemos nacionaliniuose centriniuose bankuose juos bus galima pasikeisti neribotą laiką.

Faktai:

  • ECB nusprendė nutraukti 500 eurų banknotų gamybą ir jų leidimą į apyvartą.
  • Banknotų serijoje „Europa“ 500 eurų nominalo nebus.
  • 500 eurų banknotas ir toliau bus teisėta mokėjimo priemonė - jis niekada nepraras savo vertės.

Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų