Šiandien į apyvartą išleidžiami naujieji 100 ir 200 eurų banknotai

2019-05-28
100 eurų banknotas
Naujieji 100 ir 200 eurų banknotai tapo dar saugesni

Šiandien Lietuvoje ir kitose euro zonos šalyse į apyvartą išleidžiami naujieji 100 ir 200 eurų banknotai. Jais užbaigiama naujoji banknotų serija „Europa“. Dėl inovatyvių apsaugos priemonių – hologramos su erdviniais elementais ir patobulinto smaragdo spalvos skaičiaus – banknotus padirbti bus dar sudėtingiau.

„Išleidus naujuosius banknotus, gyventojai prekybos vietose neribotą laiką galės atsiskaityti tiek naujaisiais, tiek pirmosios serijos banknotais. Prekybininkai naujų 100 ir 200 eurų banknotų išleidimui pasirengti turėjo 9 mėnesius – tikimės, kad jie tinkamai padarė namų darbus ir gyventojai galės sklandžiai atsiskaityti naujaisiais banknotais“, – sako Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento direktorius Deivis Stankevičius.

100 eurų banknotas yra ketvirtas pagal populiarumą Lietuvoje. Jis sudaro 12 proc. visų Lietuvoje išleidžiamų banknotų, o 200 eurų banknotas 2 proc. Dažniausiai Lietuvoje naudojami 50 ir 20 eurų banknotai.

Kreipiant banknotą, dešinėje esančios sidabro spalvos juostelės viršuje esančioje hologramoje su erdviniais elementais matyti aplink skaičių judantys simboliai €, tiesioginėje šviesoje jie tampa ryškesni. Sidabro spalvos juostelėje dar matyti Europos portretas, architektūros objekto motyvas ir didelis simbolis €.

Naujuosiuose 100 ir 200 eurų banknotuose taip pat panaudotas patobulintas smaragdo spalvos skaičius. Jis yra ir visuose kituose serijos „Europa“ banknotuose, o šioje patobulintoje jo versijoje dar matyti simboliai €.

100 ir 200 eurų banknotai dabar bus tokio paties pločio kaip ir 50 eurų banknotas, todėl juos tvarkyti ir apdoroti aparatais bus lengviau. Be to, jie geriau tilps į žmonių pinigines ir ilgiau bus tinkami naudoti, nes lėčiau susidėvės.

Pirmosios serijos 100 ir 200 eurų banknotai, kaip ir kitų nominalų banknotai, ir toliau bus teisėta mokėjimo priemonė. Jie cirkuliuos kartu su naujaisiais banknotais, tačiau pamažu bus iš apyvartos išimami.

Naujųjų 100 ir 200 eurų banknotų išleidimas į apyvartą

Pastaruosius kelerius metus euro zonoje į apyvartą buvo leidžiami naujosios serijos eurų banknotai, pradedant nuo mažiausio nominalo. 2018 m. rugsėjo 17 d. ECB būstinėje buvo pristatyti naujieji 100 ir 200 eurų nominalų banknotai. Tai yra paskutinieji naujosios serijos – serijos „Europa“ – banknotai. Apyvartoje jie pasirodė 2019 m. gegužės 28 d.

Naujųjų 100 ir 200 eurų banknotų apsaugos požymiai
Naujųjų 100 ir 200 eurų banknotų apsaugos požymiai

Kodėl reikalingi nauji banknotai?

ECB ir Eurosistemos pareiga – užtikrinti eurų banknotų patikimumą ir nuolat tobulinti banknotų gamybos technologiją. Serijos „Europa“ banknotai yra geriau apsaugoti nuo padirbinėjimo, todėl jie yra dar patikimesni. Naujuosiuose 100 ir 200 eurų banknotuose panaudotos ne tik tokios pačios apsaugos priemonės, kokios panaudotos naujuosiuose 50 eurų banknotuose, t. y. portretas vandens ženkle ir hologramoje, bet dar ir naujos patobulintos apsaugos priemonės, dėl kurių banknotus dar sunkiau padirbti, bet paprasta patikrinti:

  • Holograma su erdviniais elementais: ši visiškai nauja apsaugos priemonė yra sidabro spalvos juostelės viršuje. Pakreipus banknotą matyti aplink skaičių judantys mažyčiai simboliai €. Tiesioginėje šviesoje simboliai € tampa ryškesni.
  • Smaragdo spalvos skaičius: apatiniame kairiajame kampe matomas blizgus skaičius atspindi šviesą – banknotą kreipiant blizga skaičiaus viršutinė arba apatinė dalis, o skaičiaus spalva keičiasi iš ryškiai žalios į sodriai mėlyną. Ant naujųjų 100 ir 200 eurų banknotų esančiame skaičiuje matyti ir simboliai €.

Be šių visuomenei matomų apsaugos priemonių naujuosiuose banknotuose yra ir kitų naujų patobulintų apsaugos priemonių, pagal kurias banknotų tikrumas tikrinamas banknotų įrenginiais ir aparatais.

Apyvartoje cirkuliuoja daugiau 100 eurų banknotų negu 10 eurų banknotų

100 ir 200 eurų banknotai plačiai naudojami ir kaip atsiskaitymo, ir kaip kaupimo priemonė. 2018 m. birželio pabaigoje apyvartoje cirkuliavo 2,7 mlrd. 100 eurų banknotų (šio nominalo banknotai sudarė 13 % visų apyvartoje esančių eurų banknotų), o 10 eurų nominalo banknotų buvo 2,5 mlrd. (apie 12 % visų banknotų). Pagal vertę 100 eurų banknotams tenka antroji vieta po 50 eurų banknotų – jie sudaro beveik ketvirtadalį (23 %) visų apyvartoje esančių eurų banknotų vertės. Kitaip nei 100 eurų banknotų, 200 eurų banknotų skaičius sudaro vos 1 % viso apyvartoje esančių eurų banknotų skaičiaus, o vertė – vos 4 % visos apyvartoje esančių eurų banknotų vertės.

Tinkami sutrikusio regėjimo žmonėms

Kurdamas serijos „Europa“ banknotus ECB intensyviai tarėsi su sutrikusio regėjimo žmonėmis, kad sukurtų ir silpniau matantiems patogius naudoti banknotus. Todėl ant naujųjų banknotų didysis nominalo skaičius yra ryškesnio šrifto ir labiau kontrastuojančios spalvos, tad juos yra lengviau atpažinti pagal spalvą. Be to, palei kraštus yra iškilumų, kuriuos galima apčiuopti – jie ant skirtingų nominalų banknotų yra skirtingi.

Pasitikėjimas eurų banknotais

Eurų banknotai ir toliau yra patikima ir saugi atsiskaitymo priemonė. Palyginti su stabiliai didėjančiu apyvartoje cirkuliuojančių tikrų eurų banknotų skaičiumi (daugiau kaip 21 mlrd.), padirbtų banknotų skaičius tebėra labai nedidelis (per pirmąjį 2018 m. pusmetį iš apyvartos išimta 301 000 banknotų). ECB kartu su Eurosistemos nacionaliniais centriniais bankais ir toliau stengsis užtikrinti, kad eurų banknotai išliktų vertinga ir vertinama atsiskaitymo priemone tiek euro zonoje, tiek už jos ribų. Labai svarbu, kad visi, kas naudoja eurų banknotus, ir toliau galėtų juos naudoti visiškai jais pasitikėdami. Būtent todėl ir buvo sukurta serija „Europa“.

Ar grynųjų pinigų artimoje ateityje neliks?

Pasaulinės tendencijos rodo, kad grynųjų pinigų paklausa nuolat didėja. Nuo euro įvedimo 2002 m. euro zonoje apyvartoje esančių banknotų skaičius patrigubėjo ir šiuo metu siekia 21 milijardą. Apyvartoje cirkuliuojančių banknotų vertė didėja apie 4 % per metus tempu ir šiuo metu siekia beveik 1,2 trilijono eurų.

Ar grynieji vis dar karaliauja?

Kai kuriose prekybos vietose, pavyzdžiui, parduotuvėse, degalinėse ir smulkių prekių pardavimo automatuose, dažniausiai atsiskaitoma grynaisiais pinigais. 2016 m. euro zonoje už 79 % visų sandorių buvo atsiskaityta grynaisiais ir tik už 19 % – kortele.* Dar dažniau grynaisiais atsiskaitoma su gatvės prekeiviais ir turguose (90 % visų sandorių, 81 % pagal vertę), taip pat baruose ir restoranuose (90 % visų sandorių, 76 % pagal vertę).

Kas daro grynuosius unikalius?

  • Jie yra visuotiniai – žmonės, kurie turi ribotas galimybes pasinaudoti bankų paslaugomis arba kurie neturi banko sąskaitos, visada gali atsiskaityti grynaisiais.
  • Juos naudodami gyventojai gali geriau planuoti savo išlaidas ir kontroliuoti asmeninį įsiskolinimą.
  • Atsiskaitymas grynaisiais užtikrina konfidencialumą.
  • Grynieji pinigai yra atsarginis variantas, jeigu staiga sutriktų atsiskaitymai elektroninėmis priemonėmis.
  • Atsiskaitymas įvyksta iškart, kai tik grynieji pereina iš vienų rankų į kitas.
  • Jie užtikrina įvairių mažmeninio atsiskaitymo priemonių konkurenciją, tad ir konkurencingus kitų mažmeninio atsiskaitymo priemonių įkainius.
  • Tai vienintelė atsiskaitymo priemonė, suteikianti visuomenei tiesioginę prieigą prie patikimų centrinio banko leidžiamų pinigų.
Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų