Lietuvos bankas aktyviau kovos su pinigų padirbinėjimu ir tirs gerokai daugiau valiutų

2019-12-18
Nuo šiol LB tirs ir kitų valiutų padibtus banknotus
Nuo šiol LB tirs ir kitų valiutų padibtus banknotus

Lietuvos bankas ir Policijos departamentas stiprina bendradarbiavimą kovoje su pinigų padirbinėjimu – operatyviau keisis informacija bei metodine pagalba, Lietuvos bankas tirs gerokai daugiau valiutų. Tai numatyta institucijų susitarime.

„Šis bendradarbiavimas padės efektyviau panaudoti Lietuvos banko, kaip nacionalinio pinigų analizės centro, galimybes ir turimas priemones, užtvers papildomas užkardas, kad padirbti pinigai nesklistų ne tik mūsų šalyje, bet ir už jos ribų“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi.

Iki šiol Lietuvos bankas tirdavo įtarimą sukėlusius litų ir eurų banknotus bei monetas, tačiau nuo šiol tirs ir kitus apyvartoje esančius banknotus, kuriuos perduos tyrimui policijos pareigūnai: JAV dolerius, Jungtinės Karalystės svarus sterlingų, Rusijos rublius ir kitas valiutas. Primename, kad Lietuvos banko specialistams nustačius, kad pinigas padirbtas, apie tai visais atvejais nedelsiant informuojama policija. Iš gyventojų ar įmonių užsienio valiutos Lietuvos bankas tikrinimui nepriims, tokiu atveju rekomenduojama kreiptis į komercinius bankus ar valiutos keityklas.

Iki šiol dalis eurų banknotų tyrimų ir visi užsienio valiutų tikrumo tyrimai buvo atliekami Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centre, Lietuvos bankas atlikdavo eurų ir litų banknotų bei monetų tikrumo tyrimus.

Šiuo metu apyvartoje Lietuvos banko išleistų grynųjų eurų yra daugiau kaip 4,4 mlrd. Eur. Lietuvos bankas per metus vidutiniškai nustato apie 3 tūkst. įvairaus nominalo padirbtų banknotų ir monetų, vidutiniškai pakeičia apie 90 tūkst. sugadintų banknotų ir monetų.

Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų