Dėl palūkanų skaičiavimo

FB yra grupe SEB klientų

  1. Ar galėtumet pakomentuoti
  2. Kokiu principu veikia Jūsų skaičiuoklė?

Dėkui.

"Palūkanos turėtų būti skaičiuojamos naudojant formules: arba 30/360 (laikoma, jog metuose 360 dienų, o mėnesyje 30 dienų), arba Act/365 (faktinis mėnesio dienų skaičius ir 365 dienos metuose). Pastebėjau, jog, bent jau mano atveju, SEB naudoja faktinį mėnesio dienį skaičių ir 360 dienų, to pasekoje realiai nuskaičiuoja daugiau pinigų, t.y. jūsų banko individuali palūkanų norma (marža) padauginta iš trupmenos 365/360 arba 366/360. Tai yra LR įstatymų pažeidimas, už tai gali net būti skiriamos didelės baudos ir sankcijos. Radau informacijos, jog bent jau anksčiau Swedbank irgi taip darė, kažkas paskundė, tai labai greitai pakeitė skaičiavimo metodiką ir gavo įspėjimą (tik įspėjimą, nes bendradarbiavo su vartotojų teisių apsauga ir Lietuvos banku, taikiai išsprendė problemą, o skundas buvo tik vienas). Jei norite paskaityti konkretų skundo nagrinėjimą su išvadomis, ieškokite Valstybinės Vartotojų Teisių Apsaugos Tarnybos Nutarimo 2018-02-28 Nr. 12NKV-27, kurį Swedbank buvo padavę į teismą Byla eI-2563-535/2018 (eteismai.lt) ir pralaimėjo."

Ruslanas
Atsakymai
Steponas Jurelė
Bankai.lt

Ruslanai, dėkui už klausimus. Na, nelabai supratau ką reikėtų pakomentuoti. Kad yra SEB klientų Fb grupė - džiugu. O Bankai.lt būsto paskolos skaičiuoklė yra preliminari ir neatitinka jokių bankų skaičiuoklių, nes čia įvedate tik preliminarią būsto paskolos maržą į kurią neįskaičiuoti kiti mokesčiai.

Dėl SEB netaisyklingo palūkanų skaičiavimo ir neteisingo dienų skaičiaus, SEB bankas klaidą pripažino ir turės išmokėti klientams kompensacijos.

+4Buvo naudinga
Rašyti atsakymą
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų