Ketinu imti paskolą būstui, šiuo metu laukiuosi, bet bankas to nežino

Sveiki, Ketinu imti paskolą būstui, šiuo metu laukiuosi, bet bankas to nežino. Paskolą bankas duoda, jau vyksiu pasirašyti kredito sutarties, o po savaitės nuo pasirašymo ketinu išeiti į dekretą - ar bankas tai matys, jei taip, ar jis turi teisę nebeišmokėti kredito, keisti sutarties sąlygas ar ją išvis nutraukti?

Nijolė
Atsakymai
Steponas Jurelė
Bankai.lt

Nijole, dėkui už klausimą. Jeigu pasirašysite kredito sutartį, tuomet nutraukti ar keisti sutarties jau neturėtų, tačiau teoriškai galbūt ir galėtų jeigu atsirastų kažkokių nenumatytų sutartyje nepaminėtų esminių aplinkybių, kurie įtakotų ir padidintų kredito grąžinimo rizikas. Bankai turi galimybę prieiti prie šių duomenų, nes bus pateikti duomenys į sodrą, tačiau ar tai įtakotų spręs bankas vertindamas situaciją individualiai.

Teisės aktai nedraudžia suteikti paskolos besilaukiančiai šeimai arba vienam iš tėvų, esančių vaikio priežiūros atostogose. Tačiau vadovaujantis ASN (atsakingo skolinimo nuostatai) 32.1 papunkčiu, kredito davėjas, vertindamas kredito gavėjo kreditingumą, privalo surinkti ir įvertinti informaciją apie kredito gavėjo pajamas, jų įvairovę, tvarumą, galimą kaitą ateityje ir pan. ASN 8.2 papunktyje nustatyta, kad atsakingasis skolinimas remiasi reikalavimu, jog turi būti vertinami visi objektyviai numanomi reikšmingi veiksniai, atsižvelgiant į kredito gavėjo pateiktą, iš kreditingumui vertinti naudojamų registrų bei informacinių sistemų gautą informaciją ir kitą kredito davėjui prieinamą informaciją, galintys turėti įtakos kredito gavėjo kreditingumui, ypač tokie kaip kredito gavėjo tvarios pajamos, jo kredito istorija, pajamų kitimo (augimo ir mažėjimo) galimybė, visi turimi finansiniai įsipareigojimai. Atsižvelgiant į nurodytas ASN papunkčių nuostatas, manytina, kad bankas turi teisę nustatyti tvarką dėl vaiko priežiūros metu gaunamų pajamų tvarumo ir jų vertinimo. Atsižvelgiant į tai, kad vaiko priežiūros atostogų metu pajamos sumažėja, vadovaudamiesi ASN 32.1 papunkčiu bankai privalo įvertinti ne tik tvarias pajamas, bet ir jų kaitą, pavyzdžiui, pajamų sumažėjimą, vertindami vartotojo kreditingumą. ASN nustato bendrą taisyklę ir pareigą atsižvelgti į tokio pobūdžio rizikas, o kredito davėjai kiekvieną atvejį privalo įvertinti individualiai.

+5Buvo naudinga
Rašyti atsakymą
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų