Viskas ką reikia žinoti apie paramą iš valstybės perkant būstą

2019-09-20
Parama būstui
Žmonės aktyviai domisi kaip gauti paramą perkant pirmąjį būstą

Parama būstui jaunoms šeimoms šiuo metu yra viena populiariausių temų dėl kurių teiraujasi Bankai.lt lankytojai. 2017 metų gale pasibaigė trijų metų paramos programa, kuri tęsėsi nuo 2015 metų. 2019 m. vasario mėn. buvo priimtas ir pakoreguotas iki šiol galiojęs paramos būstui jaunoms šeimoms įstatymas, o nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. jis įsigaliojo su tam tikrais pakeitimais.

Taigi, prieš užduodant klausimą Bankai.lt būsto paskolų konsultacijų centre, prašome prieš tai perskaityti šiuos dažniausiai užduodamus klausimus-atsakymus.

Kada galėsime pretenduoti ir gauti paramą būsto paskolai?

Dėmesio! Nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojo naujasis paramos būstui jaunoms šeimoms įsigyti ir išsinuomoti įstatymas. Pasikeitė kai kurios sąlygos. Susipažinkite su naujuoju paramos būstui jaunoms šeimoms įstatymu čia.

Informacija dėl valstybės iš dalies kompensuojamų būsto kreditų teikimo (atnaujinta 2019-09-20)

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija vykdė kredito įstaigų atranką, kurios teiks valstybės iš dalies kompensuojamus būsto kreditus trims metams. Informuojame, kad pasirašytos sutartys su kredito įstaigomis ir šios kredito įstaigos teiks valstybės iš dalies kompensuojamus būsto kreditus 2018-2020 m.:

  1. AB SEB bankas
  2. Akademinė kredito unija (teritorija, kurioje gali teikti kreditus – Kauno m., Kauno r., Kaišiadorių r.)
  3. Anykščių kredito unija (teritorija, kurioje gali teikti kreditus – Anykščių r., Panevėžio r., Utenos r., Kupiškio r., Rokiškio r., Ukmergės r., Molėtų r.)
  4. Aukštaitijos kredito unija (teritorija, kurioje gali teikti kreditus – Panevėžio m., Panevėžio r.)
  5. Centro kredito unija (teritorija, kurioje gali teikti kreditus – Kauno m., Kauno r., Kaišiadorių r.)
  6. Grigiškių kredito unija (teritorija, kurioje gali teikti kreditus – Vilniaus m., Vilniaus r., Trakų r.)
  7. Kredito unija „Tikroji viltis“ (teritorija, kurioje gali teikti kreditus – Akmenės r. ,Joniškio r., Mažeikių r., Šiaulių r., Telšių r.)
  8. Kretingos kredito unija (teritorija, kurioje gali teikti kreditus – Kretingos r., Skuodo r., Klaipėdos r., Plungės r., Palangos m.)
  9. Luminor Bank AB
  10. Panevėžio kredito unija (teritorija, kurioje gali teikti kreditus – Panevėžio m., Panevėžio r., Pakruojo r., Pasvalio r., Biržų r., Kupiškio r., Anykščių r., Ukmergės r., Kėdainių r., Radviliškio r.)
  11. Sedos kredito unija (teritorija, kurioje gali teikti kreditus – Mažeikių r., Naujosios Akmenės r., Skuodo r., Plungės r.)
  12. „Swedbank“, AB
  13. Šilutės kredito unija (teritorija, kurioje gali teikti kreditus – Šilutės r., Neringos sav., Klaipėdos r., Šilalės r., Tauragės r., Pagėgių sav.)

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymu valstybės iš dalies kompensuojamų būsto kreditų suma gali būti:

  1. 53 tūkstančiai eurų arba ekvivalentas kita valiuta – asmeniui be šeimos;
  2. 87 tūkstančiai eurų arba ekvivalentas kita valiuta – dviejų ar daugiau asmenų šeimai;
  3. 35 tūkstančiai eurų arba ekvivalentas kita valiuta – nuosavybės teise turimam būstui rekonstruoti, neatsižvelgiant į asmens šeiminę padėtį.

Valstybės iš dalies kompensuojamą būsto kreditą gali gauti asmenys ir šeimos, pagal Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą turintys teisę į valstybės paramą būstui pirkti, statyti ar rekonstruoti.

Asmuo, norintis gauti valstybės iš dalies kompensuojamą būsto kreditą, turi kreiptis į savivaldybę, kurioje jis yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą ir kredito įstaigai pristatyti savivaldybės išrašytą nustatytos formos pažymą apie tai, kad jis gali pretenduoti į subsidiją. Savivaldybės išduota pažyma kredito įstaigai turi būti pristatyta per 15 dienų nuo pažymoje nurodytos datos.

Valstybės iš dalies kompensuojamą būsto paskolą gali gauti asmenys ir šeimos, pagal Lietuvos Respublikos paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą turintys teisę į valstybės paramą būstui pirkti, statyti ar rekonstruoti.

Asmuo, norintis gauti valstybės iš dalies kompensuojamą būsto kreditą, turi kreiptis į savivaldybę, kurioje jis yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą ir kredito įstaigai pristatyti savivaldybės išrašytą nustatytos formos pažymą apie tai, kad jis gali pretenduoti į subsidiją. Savivaldybės išduota pažyma kredito įstaigai turi būti pristatyta per 15 dienų nuo pažymoje nurodytos datos.

Ar galiu gauti/pretenduoti paramą būstui (jauna šeima, našlaitis, neįgalusis)?

Jeigu atitinkate paramos būstui įstatymą - galite. Parama suteikiama:

  1. prašymo suteikti paramą būstui įsigyti pateikimo metu yra buvę likę be tėvų globos (rūpybos) asmenys iki 36 metų* ar jų šeimos, taip pat šeimos, auginančios tris ar daugiau vaikų ir (ar) vaikų, kuriems nustatyta nuolatinė globa (rūpyba), neįgalieji arba šeimos, kuriose yra neįgaliųjų, apmokama 20 procentų suteikto valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito (ar šio būsto kredito likučio) sumos;
  2. prašymo suteikti paramą būstui įsigyti pateikimo metu yra jaunos šeimos, auginančios vieną ar daugiau vaikų, ir šeimos, kuriose vienas iš vaikų tėvų yra miręs, apmokama 10 procentų suteikto valstybės iš dalies kompensuojamo būsto kredito (ar šio būsto kredito likučio) sumos.

* Pastaba. Pagal naujai įsigaliojusį įstatymą 2019 m., nuo šiol paramą gali gauti asmenys ir 35 metų amžiaus. Iki tol, šeimos ar asmenys negalėjo gauti paramos, jeigu abiems ar vienam iš šeimos narių buvo sukakę 35 metai.

Jeigu atitinkate aukščiau paminėtas sąlygas, tuomet taip pat turite atitikti šias sąlygas:

  • Parama suteikiama jaunoms šeimoms perkančioms pirmąjį būstą, tad tuo metu negalite turėti savo nuosavo būsto;
  • Jūsų pajamos negali viršyti nustatytų VRP dydžių per metus (žiūrėti įstatymo 11 straipsnį);
  • Pagal jaunos šeimos sąlygą yra būtina turėti vaikų.

Kur kreiptis dėl paramos būstui, kaip vyksta visa procedūra?

Dėl paramos reikia kreiptis į savo savivaldybę kur esate registravę gyvenamąją vietą. Savivaldybėje pateikiate dokumentus, atliekama patikra ir gaunate sprendimą dėl galimybės gauti paramą. Jeigu atsakymas teigiamas, tuomet su ta pažyma galite eiti į būsto paskolas su parama išduodančius bankus ar kredito unijas. Savivaldybės išduota pažyma kredito įstaigai (bankui arba unijai) turi būti pristatyta per 15 dienų nuo pažymoje nurodytos datos.

Kurie bankai išduoda valstybės remiamas būsto paskolas?

Atkreipkite dėmesį, kad ne visi bankai ir kredito unijos dalyvauja šioje programoje. Tikslus sąrašas, kurie bankai ir kredito unijos dalyvaus 2018-2020 metų paramos programoje, bus paskelbtas vėliau. Tačiau turime žinių, kad paramą galėsite gauti SEB, Swedbank ir Luminor bankuose. Dėl kreditų unijų sąrašas bus patikslintas artimiausiu metu. Taigi, norint gauti paramą turite bendrauti su savivaldybe ir pasirinktais bankais ar unijomis.

Kam galiu panaudoti suteiktą valstybės paramą būstui?

Paramą būsto pirkimui galite panaudoti pradiniam įnašui arba mėnesinėms įmokoms padengti. Parama yra suteikiama priklausomai nuo Jūsų situacijos ir finansuojama nuo 10% iki 20% būsto vertės.

Ką daryti jeigu abejojate ar gausite paramą?

Jeigu yra išskirtinių aplinkybių, dėl kurių abejojate ar gausite paramą, visuomet galite pasikonsultuoti su savo savivaldybėje esančiais specialistais arba paskambinę į socialinės ir darbo apsaugos ministerijos būsto paramos skyrių telefonu 8 (5) 214 0819. Taip pat galite teirautis Bankai.lt būsto konsultacijų centre internetu.

Ar galiu gauti paramą atbuline data, po to kai gavau paskolą?

Jeigu iš anksto nebuvote susitvarkę pažymos su savivaldybe, tuomet atbuline data paramos negausite. Yra galimybė derintis tuomet, kai planuojate vaikelį ar vėluos paramos išdavimas. Bet visais atvejais turite iš anksto susiderinti su banku ir savivaldybę. Jeigu derinimo nebuvo, tuomet paramos negausite.

Ar parama jaunoms šeimoms perkant būstą regionuose/rajonuose jau patvirtinta?

Taip, galioja ir kita parama, tačiau ji vadinama paskata jaunoms šeimoms, kurios ketina įsigyti ar statyti būstą regionuose. Per tą laikotarpį, kai nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojo įstatymas paskatai regionuose, įvyko nemažai įstatymo koregavimų. Atminkite, kad yra 2 tipų paramos jaunoms šeimoms: viena parama jaunoms šeimoms visoje Lietuvoje, o kita paskata jaunoms šeimoms jeigu perkamas būstas Lietuvos regionuose (t.y. tik dalyje Lietuvos regionų, kurie priklauso pagal verčių zonas).

Dėmesio! Parama jaunoms šeimoms regionuose yra atskiras projektas, kuris įsigaliojo nuo 2018 09 01. Šis aukščiau pateiktas bei aprašytas paramos projektas galioja. Plačiau apie paramą jaunoms šeimoms regionuose čia.

Naudingos nuorodos apie būsto paskolas:

Susisiekite
Užduoti klausimą
Iškilo klausimų? Pasirinkite temą ir užduokite klausimą.
Bankai.lt Facebook
Sekite mus ir bendraukime Bankai.lt Facebook klube
Komentarai
Violeta
Prieš 5 metus

Labas vakaras, gavau subsidija būstui įsigyti regione.Kadangi esame jauna šeima ir turime vaikų ieškojome miestelyje kuriame ir turime darbo vietas.Problema ta, kad pasirinkimo butui įsigyti nebuvo,nes visi išpirkti.Su vyru nusprendėme vis gi pasinaudoti teikiama valstybės parama ir įsigyti namą, aišku senos statybos, nes tokiame miestelyje net nėra naujos statybos namų arba tiesiok jie neparduodami ir net jeigu būtų parduodami, įvertinus galimybes naujos statybos būtų brangu juo labiau,kad finansuojama iki 87000€.Radome senos statybos mūrinį namą, tačiau susidūrėme su problema..bankas finansuoja 75% namo vertės ir 15% žemės sklypo, o esantys kiti pastatai ir likusi žemė nefinansuojama, tą dalį turime padengti savomis lėšomis.Maža to, finansavimas dar sumažėtų jei neįsipareigotume jo suremontuoti.Apie tokias sąlygas niekur informacijos nėra, įstatyme numatyta tokia sąlyga jeigu statytume naują namą. Dabar esu visiškame akligatvyje, turiu dengtis savo lėšomis arba iš vis atsisakyti galimybės pretenduoti į paramą.Klausimas toks-kur galiu rasti tokias banko ar įstatymo nuostatas, kurias man iškelia bankas kaip sąlygas?Arba kur galiu kreiptis kad visa šitą painiavą man išaiškintų, nes jeigu finansuojama 15% žemės vertės, o likusią dalį aš nusiperku savo lėšomis įskaitoma ir likusius pastatus t.y garažą ir viralinę,tai kaip tai yra atskiriama nuo subsidijuojamo 15% sklypo? Ir nežinau nė vieno namo provincijoje, kad būtų be papildomų pastatų. Ačiū už atsakymą. Pagarbiai, Violeta.

Rusne
Prieš 5 metus

Sveiki. Jeigu neturiu tėčio ir noriu pirkti būstą viena ar galiu pretenduoti į paramą valstybės? Man 22metai. Vaikų ir vyro neturiu.

Jurgita
Prieš 6 metus

Paaiškinkint kuo vadovaujantis buvo nuspręsta, kad jaunas asmuo yra iki 35 m. Aplamai galėjo patvirtinti šeimas įsigyjančias tik pirmą būstą. Nepatenkinta aš dėl to.

Rasa
Prieš 6 metus

Vieniša mama auginu tris vaikus ar gaučiau paskola. Pajemos mažos.sodybai pirkti.ačiū

Iveta
Prieš 6 metus

Sveiki, rasoma, kad paramos negalima gauti perkant busta Kauno m. sav., o kaip Kauno rajonas? Ačiū už atsakymą

Rasa
Prieš 6 metus

Labas rytas man 36m vieniša mama auginu tris vaikus .norėčiau pasiteirauti. Ar galečiau gauti parama sodybai pirkti.o vaikū amdžiu 8m 6m. 4m ačiū

Andrius R
Prieš 6 metus

Sveiki, ar visiems šeimos nariams reikia būti registruotiems Lietuvoje? Ar gali vienas iš tėvų būti registruotas užsienyje?

Simona
Prieš 6 metus

Sveiki. Rašoma, kad prašant paramos, tuo metu negalima turėti būsto. O jeigu prieš susipažįstant su vyru pasiėmiau paskolą ir nusipirkau būstą. Ar jį pardavus arba perrašius gautume paramą?

Aira
Prieš 6 metus

Mes gyvename Marijampolėje ir planuojame pirkti būstą šiame mieste. Paskolą imsime per Swedbanką. Ar yra galimybė gauti paramą? Nes nelabai suprantu ar šis bankas dalyvauja programoje perkant būstą Marijampolėje?

Janina
Prieš 6 metus

Iki keliu metu yra jauna seima,norint gaut parama?

Naturia
Prieš 6 metus

Laba diena,mano vyras ūkininkauja 5 metai užsema pieninkyste,aš auginu 3 vaiką,esu motinystės atostogose,bet bedarbė,prieš tai dirbusi,ar mes turimia galimybę i paramą?

Indrė
Prieš 6 metus

Sveiki, rašote, jog gaunant paramą negalima turėti nuosavo būsto. Tačiau 11 straipsnio 11 1b punkte rašoma :„dviejų ar trijų asmenų šeimos grynosios metinės pajamos – 123 VRP dydžių ir turtas – 262 VRP dydžių“, tai koks turtas turimas omeny? Ar tai negali būti mažos kvadratūros, pvz. vieno kambario butas? Ačiū!

Katažyna
Prieš 6 metus

Laba diena, jei vyras registruotas Ukmergėje, o aš Vilniuje, dabar gyvename Vilniuje ir norime pirkti butą Vilniuje. Vyrui reikia persiregistruoti į Vilnių ar užtenka pažymų iš Ukmergės savivaldybės?

Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų