Manipuliacijos Bitcoin ir kriptovaliutų rinkoje - viskas apie „pump and dump” strategiją

2017-11-23
Pump and dump
Kainai pakilus, spekuliantai pritraukia kitus, nieko nežinančius investuotojus, kurie susivilioja esama kaina. Siekdami pasipelnyti „pumpuotojai“ kuo greičiau parduoda valiutą

Prekiautojai Bitcoin ir kriptovaliutų rinkoje, mėgina dirbtinai sukelti smulkių kriptovaliutų kainos augimą, tikėdamiesi pasipelnyti kitų investuotojų sąskaita. Kriptovaliutų keityklose paplito „pump-and-dump“ strategija paremtos apgaulės, kurios yra nelegalios daugumoje rinkų ir dėl kurių nieko neįtariantys investuotojai rizikuoja didelėmis sumomis.

Organizuodami tokias aferas, kriptovaliutų prekybininkai naudojasi saugia susirašinėjimo programėle Telegram. Tokiu būdu jie gali būti tikri, kad keli pirkėjai veiks tuo pačiu metu ir staigiai užkels kriptovaliutos kainą. Kainai pakilus, spekuliantai pritraukia kitus, nieko nežinančius investuotojus, kurie susivilioja esama kaina. Siekdami pasipelnyti „pumpuotojai“ kuo greičiau parduoda valiutą. Neretai kaina nukrenta praėjus vos kelioms minutėms nuo staigaus pakilimo, dėl to antroji investuotojų banga patiria nuostolius. Tokiomis aferomis akcijų biržoje pagarsėjo vertybinių popierių sukčiavimu apkaltintas Volstryto vilkas Jordan Belfort, kurį filme įkūnijo Leonardo DiCaprio.

„Business Insider“ stebėjo vien per pastarąsias dvi savaites įvykdytas kriptovaliutų UBQ, VCash, Chill Coin, Magi Coin ir Indorse pump-and-dump sukčiavimo schemas. Visos apgaulingos operacijos įvyko arba Las Vegase esančioje Bittrex keitykloje, arba Rusijos keitykloje Yobit.

„Užtenka trumpai pasekti keityklų veiklą, kad paaiškėtų, jog tokie nutikimai yra paplitę ypač naudojant retesnes kriptovaliutas.“ – „Business Insider“ portalui teigė advokatų kontoros „RPC“ vyr. teisininkas Ben Yates, nagrinėjęs šią situaciją.

Telegram pump and dump susirašinėjimas
Žinutės Telegram tinkle „PumpKings Community

Daugumoje pasaulio šalių kriptovaliutų keityklos ir prekyba nėra reguliuojama, dėl to šie veiksmai nėra nelegalūs. Vis dėlto, tokie nutikimai parodo, kokias grėsmes atneša šios finansų naujovės, 2017 metais pritraukusios milžinišką kapitalą, bet kritikų vis dar laikomos neteisėtomis.

Valstybės reguliuojamose akcijų biržose, pavyzdžiui Londono ir Niujorko biržose, pump-and-dump sukčiavimo schemos yra nelegalios. Kai kurie „Business Insider“ portalo apklausti teisininkai įrodinėjo, jog kriptovaliutų birža turėtų būti lygiai taip pat reguliuojama. JAV vertybinių popierių ir biržos komisija teigė, jog virtuali valiuta galimai ims paklūsti egzistuojantiems vertybinių popierių rinkos įstatymams, tačiau kol kas nesiimta su tuo susijusių veiksmų.

200 mlrd. vertės rinka

Kriptovaliutų populiarumas šiais metais išaugo dėl vadinamų pirminių kriptovaliutų siūlymų (angl. initial coin offerings, ICOs), kuomet startuolių kūrėjai leidžia naujas virtualias valiutas siekdami jas iškeisti į tikrus pinigus ir tokiu būdu finansuoti savo projektus. Šias valiutas galima išsikeisti virtualiose keityklose, dėl jų likvidumo šios valiutos patrauklesnės privatiems investuotojams.

ICO projektai šiais metais surinko 3 milijardus dolerių, o pasak CoinMarketCap.com, šiuo metu apyvartoje egzistuoja daugiau nei 1200 kriptovaliutų. Tokios garsenybės, kaip Paris Hilton, boksininkas Floyd Mayweather Jr., reperis The Game bei DJ Khaled pareiškė pritariantys ICO projektams, taip paremdami ir garsindami virtualias valiutas.

Paris Hilton ICO
Paris Hilton paskelbė savo Instagram, kad remia LydianCoin

Nors mažmeniniai investuotojai iš karto puolė į naują rinką, dauguma žmonių bandė įspėti apie galimus pavojus.

Pats Belfortas, kuriam dėl sukčiavimo su akcijomis ir pinigų plovimo kalėjime teko sėdėti 22 mėnesius, neseniai prasitarė, jog ICO yra „gigantiška sukčiavimo schema, kuri turės drastiškų pasekmių“ ir, jog “tai daug blogiau, nei tai, ką pats kada nors esu daręs“.

Europos vertybinių popierių ir rinkų kontrolierius teigė, kad investuoti į ICO yra labai rizikingi bei pavojingas, ir jog dauguma monetų ar žetonų neturi tikros vertės ir leidžia tik įsigyti ar pasinaudoti tam tikru produktu/paslauga. ESMA įspėjo, jog „investuotojai rizikuoja prarasti visas savo investuotas lėšas.“

Nepaisant kitų įspėjimų, kriptovaliutų rinka šiais metais išaugo iki 200 mlrd. dolerių. Žinomos valiutos, kaip Bitcoin, Ethereum bei Bitcoin Cash sudaro 80 proc. rinkos vertės, tai reiškia, jog apyvartoje yra daug mažos vertės valiutų. Daugumos jų prekybos apimtis yra nedidelė, todėl tokios kriptovaliutos labiausiai naudojamos manipuliavimui naudojant pump-and-dump strategiją.

Manipuliavimo rinka pagrindai 101

Pump-and-dump apgaulės schemomis žmonės siekia dirbtinai pakelti valiutos kaina ir tuomet kainai užkilus pasipelnyti iš kitų nieko neįtariančių investuotojų.

Pirmiausia, spekuliantai vienu metu ima pirkti tam tikrą valiutą. Ši staiga atsiradusi paklausos banga užkelia kainą.

Tada „pumpuotojai“, naudodamiesi socialiniais tinklais, internetiniais forumais bei žinučių lentomis, bando pritraukti daugiau pirkėjų. Paprastai jie teigia, kad kainų šuolis yra nepertraukiamo rinkos augimo įrodymas. Tuomet „pumpuotojai“ parduoda savo kriptovaliutas naujiems pirkėjams didesne kaina. Dažniausiai po šio dump’o valiutų vertė vėl sugrįžta į tokią pradinę kainą, kokia buvo prieš pradedant pumpuot.

Telegram organizavimo pavyzdys
Pavyzdys, kaip pump and dump yra organizuojama Telegram tinkle

Sunku pasakyti kaip dažnai žmonės, kurie dalyvauja pump-and-dump schemose, iš jų pasipelno, kadangi neįmanoma užtikrinti, kad kiekvienas prasidėjęs pump’as į rinką pritrauks pakankamai pirkėjų.

„Pump-and-dump schemos tapo tikra problema. Pirmiausia, tai nelegalu bei neetiška, o tokių schemų pasekmės dar ir nenuspėjamos“ – portalui Business Insider sakė prekybos platformos „eToro“ vyresnysis rinkos analitikas Mati Greenspan, nagrinėjantis kriptovaliutų rinką.

Visgi, toks manipuliavimas rinka būtų nelegalus daugumoje reguliuojamų rinkų, nepaisant to, ar ši veikla atneštų pelno.

„Jeigu siekiant sužadinti paklausą su tikslu vėliau parduoti išaugusioje rinkoje, žmonės ima galvoti: „Čia tai bent, keista kad visi nesinaudoja šia galimybe“ – tai jau yra gryniausias manipuliavimas rinka.“ – portalui Business Insider sakė advokatų kontoros „Slaughter & May“ partneris Ben Kingsley, kuris specializuojasi finansų rinkos priežiūroje.

„Jeigu pump-and-dump schemos, kurias dabar matome kriptovaliutų rinkoje, būtų įvykdotos akcijų rinkoje, jos pažeistų daugybė įstatymų – šios schemos yra elementariausias manipuliavimo rinka ir neteisėtos prekybos pavyzdys.“ – teigė „RPC“ teisininkas B. Yates.

PumpKing Community

Žmonės, manipuliuojantys rinka, retai mėgina nuslėpti savo veiksmus. Apie monetų „pumpavimą“ nuolat užsimenama Telegram grupėse, kur viskas ir organizuojama.

Vienoje iš grupių, pavadinimu „PumpKing Community“, galima rasti nuorodų, nukreipiančių į tokius straipsnius, kaip „Bittrex pumpavimo instrukcijos“ arba į Facebook grupes bei Telegram kanalus, kuriuose renkasi „pumpuotojai“ siekiantys pritraukti naujų investuotojų.

Tokiuose kanaluose nauji pirkėjai apgaulingai viliojami pažadais apie galimus turtus ir greitą pelną. „PumpKing“ vadove sakoma: „Mūsų pump’ą sudaro keturi pagrindiniai etapai, tad jeigu norite sulaukti kuo daugiau pelno, patariame savo indėlį paskirstyti į tris dalis.“

Tony Montana, „Scarface”
„PumpKing Community“ vadovauja Telegram vartotojas, pasivadinęs Ton Montana – tai yra akivaizdi užuomena apie narkotikų karalių-pagrindinį veikėją filme „Žmogus su randu“.

Telegram programėlė yra griežtai užšifruota, dėl to vartotojai gali pasislėpti po slapyvardžiais ir juos labai sunku atsekti. Ton Montana neatsakė į žinutę, kurią Business Insider portalas jam išsiuntė, naudodamas Telegram.

Neįmanoma nusakyti, kiek žmonių dalyvauja pump-and-dump schemose, tačiau jas organizuojančias grupes sudaro tūkstančiai vartotojų. „PumpKing Community“ apima daugiau nei 14000 narių.

„Manau, tame nėra nieko neįprasto – juk gana natūralu taip elgtis. Dauguma pump-and-dump narių tikriausiai nė nemano, kad daro kažką blogo ir tai tėra tėra būdas komunikuoti su žmonėmis.“– Business Insider portalui teigė „Mozrove Capital“ rizikos kapitalistas Michael Jackson, kuris tyrinėjo ICO rinką.

„Žinoma, kitose reguliuojamose aplinkose dėl tokios veiklos kaltininkas labai greitai atsidurtų kalėjime.“ – pridūrė jis.

Vieša paslaptis

Žinia apie pump-and-dump problemą, regis, tapo vieša paslaptimi tarp kriptovaliutų prekiautojų. Kai kurie tinklaraščiuose net patalpino įrašus, kuriuose įspėja prekybininkus bei naujus kriptovaliutų investuotojus bei ragina išlikti budriems.

Kriptovaliutų prekybininkas Abdul Qadir Faridi iš Indijos liepą savo tinklaraštyje rašė, jog „žmonės siekia pasipelnyti užsiimdami pump-and-dump veikla, tačiau tai daro netiesiogiai pasisavindami dalį pinigų iš naujų grupės narių arba iš žmonių, kurie pamatę didelį kainos pakilimą, nusiperka valiutą aukštesne kaina."

Brian Schuster tinklaraštyje teigė: „Daugelis vartotojų, nusipirkusių valiutą piko metu (vadinami bag holders), įsigyja kriptovaliutą, kurios vertė krenta. Į šiuos pirkėjus pump and dump schemos organizatoriai ir taikosi – šie vartotojai jiems sumoka 10 kartų daugiau už valiutą, kuri iš tikrųjų yra bevertė. O kainai užkilus ir nukritus, ji vėliau dažniausiai nebebūna vertinga.“

Reguliuotojai pamažu stengsis atrasti sprendimo būdą

Pump-and-dump schemos niekur nedingsta, kadangi didžioji dalis kriptovaliutų rinkų yra nereguliuojamos. Viso pasaulio finansų kontrolieriai tik dabar pradėjo spręsti pirminių kriptovaliutų siūlymų problemą, JAV ir Jungtinės Karalystės reguliuotojams įspėjus investuotojus apie galimus pavojus rinkoje. Tuo tarpu Kinijoje apskritai uždrausta tiek ICO tiek keityklų veikla.

Telegram grupės susitarimas
Telegram grupėje organizuojami pirkimai sutartu laiku

„Slaughter & May“ partneris Ben Kingsley teigė, jog, jo manymu, reguliuotojai privalo šu šiomis kripto pasaulio aferomis kovoti lygiai tokiu būdu kaip tai daroma su vertybiniais popieriais, kadangi padaroma lygiai tokia pati žala. „Dėl šių aferų nekalti investuotojai patiria daug nuostolių, tad tai kenkia šių rinkų vardui ir vientisumui. Žinoma, kriptovaliutų ir viešųjų valiutų žetonų platinime pasitaiko ir tokių atvejų, kai išties sukuriama tikra pridėtinė vertė – ne viskas paremta vien apgaule ir pasinaudojimu. Tačiau problema tame, jog jau vien egzistuojant tokio pobūdžio veiklai, griaunamas pasitikėjimas.“ – komentavo jis.

Neaišku, ar Yobit ir Bittrex keityklos žino, jog jų platformose vyksta pump-and-dump’inimas. Yobit neatsakė į portalo Business Insider prašymą pakomentuoti situaciją.

O žinutę išsiuntus Bittrex sulaukta atsakymo: „Dėl nenumatyto augimo atsiradusio per ganėtinai trumpą laiką, atsakymo į jūsų užklausą bei sprendimo būdo gali tekti palaukti ilgiau nei įprastai.“

Jų žinutėje nebuvo atsakyta į jokius konkrečius Business Insider užduotus klausimus. Joje buvo teigiama, jog šiuo metu įmonė „aktyviai ruošia naujus darbuotojus ir mėgina supaprastinti įmonės pagalbos sistemą, kad galėtų geriau susitvarkyti su esama paklausa.“

Bittrex savo tinklalapyje paskelbė, kad jie "buvo viena iš pirmųjų kompanijų, kurios kreipėsi dėl Niujorko Bitlicense“, Niujorko finansų tarnybos departamento prekiavimo bitkoinais licencijos. "NYDFS" atsisakė komentuoti, apie tai ar jie žino apie pump-and-dump aferas kriptovaliutų rinkoje, ir ar imasi kokių nors priemonių tyrinėdami šią veiklą Bittrex.

„SEC“ komentuoti atsisakė. „SEC“ jau anksčiau įspėjo, jog ICO išleistos valiutos tikriausiai bus traktuojamos kaip vertybiniai popieriai ir dėl to bus reguliuojamos pagal tokią pačią tvarką, bei patarė aklai nepasitikėti garsenybių pritarimu šiai veiklai.

„Reguliuotojai pamažu stengsis atrasti sprendimo būdą, pripažindami ICO vertę ilgalaikėje perspektyvoje ir suderindami tai su atitinkamos reguliavimo sistemos poreikiu, kurioje bus numatomos griežtos baudos už vengimą ar įstatymo nesilaikymą.“ – Business Insider portalui teigė M. Jackson iš „Mozrove Capital“.

Jo įsitikinimu, rinka susireguliuos pati, keitykloms užtikrinus, jog jų vartotojai laikysis atitinkamų taisyklių, lygiai taip pat kaip už tai atsako fondų biržos bei Londono „Lloyd's“ draudimo rinka.

Su įmonėmis, kuriose Business Insider portalas pastebėjo valiutų „pumpavimą“ – UBQ, Chill Coin, Magi Coin ir Indorse – nebuvo įmanoma susisiekti, norint sulaukti komentarų.

Ši, Lietuviška analitinio straipsnio versija apie sukčiavimo schemas kriptovaliutų rinkose autorystė, priklauso Bankai.lt portalui. Kopijuoti ir platinti draudžiama, nebent gavus Bankai.lt administracijos sutikimą.
Komentarai
Straipsnis komentarų neturi. Būk pirmas ir pakomentuok.
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų