Kokie mokesčiai būtų grąžinant būsto paskolą anksčiau nei nurodytą sutartyje?

Laba diena, Norėjau pasiteirauti dėl būsto paskolos gražinimo anksčiau termino. Tarkime turime dvi situacijas: 1) 60000Eur kreditas su anuitetu 1.8 palūkanomis; 2) Toks pats kreditas, tik linijinis. Tarkim, kad turėdami vieną iš tokių kreditų, po 10 metų nuspręsim gražinti visą sumą. Klausimas, kaip bankas nustato, kiek reikia gražinti? Ar tik pagal likusį neišmokėtą kreditą, ar dar prideda ir palūkanas? Pagal jūsų skaičiuoklę po 10 metų pagal 1 variantą paskolos likutis būtų 39365Eur o pagal antrą 36200Eur. Ar tai ir būtų suma, kurią reik atiduoti, ar būtų dar papildomi mokesčiai? Čia klausiu tuo atveju, jei gražinimas anksčiau termino, palūkanų perskaičiavimo dieną nėra ribojamas sutartyje. Ačiū už informaciją.

Tomas
Atsakymai
Steponas Jurelė
Bankai.lt

Tomai, dėkui už klausimą. Jeigu grąžinsite anksčiau laiko paskolą ir sutartis tai leidžia, tuomet mokėsite tik likusią kredito dalį. Tačiau įprastai kiekvienam mokėjimo būdui linijiniui ar anuitetui bus pritaikytos skirtingos išankstinio grąžinimo sąlygos, baudos ir panašiai. Reikia žiūrėti kiekvieno banku tuo metu galiojančio pasiūlymo ir sutarties.

Linijiniu sumokėsite mažiau palūkanų bankui negu anuitetu. Todėl, kad linijinio įmoka pradžioje didesnė, o po to mažėja. Anuitetu įmokos suma yra nuolat pastovi. Bet neapsigaukite, kartais verta rinktis ir anuitetą, įvertinant infliaciją, pinigų poreikį ir pan. Kiekvieno situacija skirtinga, tad kiekvienas renkasi taip, kaip jam atrodo ekonomiškai naudingiau. Ekonominių naudų galima įžvelgti ir anuitete ir linijiniame metode.

+4Buvo naudinga
Rašyti atsakymą
Projektą valdo ir vysto lietuviško kapitalo įmonė
Lietuviško kapitalo projektas.
Rinkis paslaugą lietuvišką!
2008-2024 © Bankai.lt - vienintelis bankinių paslaugų palyginimo portalas Lietuvoje. Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti informaciją yra draudžiama, nebent gavus raštišką sutikimą. Buveinės adresas: K. Baršausko 59, LT-51423 Kaunas, Lietuva (Kauno mokslo ir technologijų parkas).
Į viršų